Beismerte bűnösségét „az Iszlám Állam kanadai szinkronhangja”

Egy kanadai volt a terrorszervezet propagandafilmjeinek narrátora és szereplője.

2021. 12. 11. 20:28
Mohammed Khalifa, az Iszlám Állam kanadai szinkronhangja.
Forrás: Syrian Democratic Forces
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beismerte bűnösségét egy amerikai bíróságon Mohammed Khalifa, „az Iszlám Állam szinkronhangja”. A most 38 esztendős, Szaúd-Arábiában született, de etióp származású és kanadai állampolgárságú férfi az al-Kaida videóinak hatására 2013-ban utazott Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. 

Kiváló arab- és angolnyelv-tudásának hála azonban a harcmező helyett a médiarészlegen kötött ki, ahol hamarosan a világszerte hírhedtté vált propagandafilmek narrátora, sőt szereplője lett. 

A dzsihadisták között Abu Ridván al-Kanadi néven ismertté vált terrorista szinkronizálta angolul például a Háború lángjai című, egyik első rövidfilmet, amelyben foglyokat is meggyilkolnak, lefejeznek hidegvérrel. De nem csak tudomása volt a rémtettekről, részt is vett bennük: a kivégzőosztag tagjaként és vezénylőjeként maszkban személyesen is feltűnt a felvételeken, legalább két szíriai agyonlövését vállalta. Más kiadványokban arra buzdította a nyugatiakat, hogy ha nem tudnak Szíriába utazni, csatlakozzanak a harchoz, kövessenek el hazájukban merényleteket „a hitetlenek ellen”.

Mohammed Khalifa ugyan próbálta kicsinyíteni saját szerepét, azt állította, hogy főleg csak fordításokat csinált, a narrációnál pedig kész szövegeket kapott kézhez. A bizonyítékok alapján azonban aktívan kivette a részét a terrorcselekményekből, alakja pedig jelképpé vált.

Neki is köszönhető, hogy a kegyetlen, de professzionális, hollywoodi effektekkel dolgozó propagandafilmek a nemzetközi toborzás fő eszközei lehettek.

A férfit csak 2019-ben fogták el a szíriai kurdok, miután állítása szerint nem volt hajlandó menekülni, fegyveréből pedig kifogyott a töltény. Miután Kanada semmit nem tett, hogy felelősségre vonják, végül az Egyesült Államokba szállították, és bíróság elé állították. Ő egyébként azt nyilatkozta, csak akkor térne vissza hazájába, ha nem vonnák felelősségre. Saját bevallása szerint felesége van, és két kisgyermek apja, az ő hollétük azonban ismeretlen. Ítélet az ügyében áprilisban várható, minden valószínűség szerint életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. Ennek ellenére Mohammed Khalifa korábbi interjúiban arról beszélt, hogy

semmit nem bánt meg, és örömmel üdvözölné, ha a kanadai miniszterelnök bevezetné a saríát.

 

Borítókép: Mohammed Khalifa, az Iszlám Állam kanadai szinkronhangja. Forrás: Syrian Democratic Forces

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.