Változhatnak az EU-polgárok letelepedési jogai?

Az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárokat is érinti a brit belügyminisztérium legújabb rendelete, amely szerint az előzetes letelepedési engedéllyel rendelkezőknek újabb kérvényt kell majd benyújtaniuk ahhoz, hogy megkapják a végleges letelepedésre jogosító státuszt. Feltéve, hogy a bíróság nem érvényteleníti a rendeletet, miután a szigetországban élő uniós állampolgárok jogait védő szervezet felülvizsgálatot kért az ügyben.

Heckenast László
2021. 12. 18. 7:10
null
BRITAIN-EU-BREXIT-POLITICS Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexittárgyalások során és végül az Európai Unióból való kilépést szabályozó megállapodásban is fontos szerepet kaptak az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogai. A kilépés után ugyanis megszűnt az addig érvényes szabad letelepedés és munkavállalás. Külföldiek – beleértve most már az unió polgárait is – csak bizonyos munkakörökben és előzetes munkavállalási engedéllyel vállalhatnak munkát. 

Ez a szigorú szabályozás azonban csak azokra az uniós állampolgárokra vonatkozik, akik a brexit után költöznének az Egyesült Királyságba.

Azok, akik már korábban is itt voltak, néhány kivételtől eltekintve maradhattak: a több mint öt éve itt élők egyből kérvényezhették a végleges letelepedési engedélyt, azok pedig, akik akár csak napokkal a brexit előtt érkeztek, ideiglenes státuszt kérhettek, ami öt évig érvényes. A hivatalos adatok szerint 2,3 millió ilyen ideiglenes engedéllyel rendelkező uniós polgár él a szigetországban.

Többek között az ő jogaikat is az a független ellenőrző hatóság (Independent Monitoring Agency, IMA) hivatott megvédeni, amelyet a kilépési egyezmény részeként hoztak létre, és amely most bejelentette: jogi felülvizsgálatot kér a belügyminiszteri rendelettel kapcsolatban. A szervezetnek nem az ellen van kifogása, hogy a további tartózkodáshoz újabb kérelemre van szükség, hanem azt nehezményezi, hogy a rendelet értelmében a kérelem elmulasztása esetén az uniós állampolgár minden addig szerzett jogát automatikusan elveszíti, és akár ki is toloncolható az országból.

Az IMA szerint a kilépési megállapodás nem tesz lehetővé ilyen jogfosztást, és ezért fordult első körben a brit bírósághoz. 

De ha a felek minden szinten élnek a fellebbezési jogukkal, akkor ebben az ügyben – a kilépési szerződés alapján – az Európai Bíróság mondhatja ki a végső ítéletet. 

Vagyis éppen az a testület, amelynek a szigetországra kiterjedő joghatóságát a brexit révén fel akarták függeszteni. Az Európai Bíróság illetékessége azonban más területen is megmaradt: az észak-írországi protokoll alapján például továbbra is ez a testület mondhatja ki a végső szót az északír tartományban az uniós törvények által érintett ügyekben. A protokoll jelenleg is folyó újratárgyalása során a brit kormány megpróbálta szűkíteni a bíróság jogkörét, de a múlt héten bejelentették: elállnak ettől a követelésüktől, mert ez hátráltatja a tárgyalásokat, amelyek elsődleges célja az, hogy egyszerűsödhessen a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzése.

Borítókép: Egy férfi az unió zászlóit lengeti, miközben elhalad a brexittámogatók mellett, akik London központjában, a parlament téren gyülekeztek 2020. január 31-én, azon a napon, amikor az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az Európai Unióból (Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.