időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

„2022-ben legyőzhetjük a világjárványt”

Koren-Karczub Tímea
Forrás: BBC
2022.01.01. 14:04
„2022-ben legyőzhetjük a világjárványt”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz újévi üzenetében kijelentette: 

optimista azzal kapcsolatban, hogy 2022-ben legyőzhetjük a világjárványt.

Hozzátette: ez akkor történhet meg, ha a világ országai együttműködnek a koronavírus terjedésének megfékezésében. 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szavai két évvel azok után hangzottak el, hogy a szervezetet egy addig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó kór megjelenéséről értesítette Kína. Bár a koronavírus azóta is a mindennapjaink része, a WHO vezetője beszédében kiemelte: pozitív, hogy jelenleg számos eszköz van a járvány leküzdéséhez. 

A főigazgató ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy továbbra is egyenlőtlenségek jelentkeznek a vakcinaelosztásban. 

– Egyes országok szűk látókörű nacionalizmusa és oltóanyag-felhalmozása aláásta a méltányosságot, és ideális feltételeket biztosított az omikron variáns terjedéséhez. Minél tovább áll fent az egyenlőtlenség a vakcinaelosztásban, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a vírus olyan módon fejlődik, amelyet sem megjósolni, sem megelőzni nem tudunk

– állapította meg. 

– Ha véget vetünk az egyenlőtlenségeknek, véget vetünk a pandémiának – fűzte hozzá. A WHO tavalyi célkitűzése, miszerint 2021 végére a világ minden országában 40 százalékos oltási arányt kell elérni, Afrika nagy részén nem teljesült. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ugyanakkor elmondta: 

a világjárvány legyőzéséhez a szervezet azt szeretné elérni 2022-ben, hogy júliusig minden országban be legyen oltva a lakosság 70 százaléka. 

A pandémia kezdete óta világszerte összesen mintegy 287 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, és közel 5,5 millióan haltak meg a betegségben.

Borítókép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO etióp főigazgatója a szervezet genfi székházában 2021. december 20-án (Fotó: MTI/EPA-Keystone/Salvatore Di Nolfi)

Koronavírus – omikron-járvány

Vitatják az oltási kötelezettséget Ausztriában

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.