„2022-ben legyőzhetjük a világjárványt”

A WHO főigazgatója újévi üzenetében kiemelte: véget kell vetni a vakcinaelosztási egyenlőtlenségeknek.

Forrás: BBC2022. 01. 01. 14:04
TEDROSZ, Adhanom Gebrejeszusz
Genf, 2021. december 20. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp fõigazgatója a koronavírus-világjárvány ellen folytatott harcról, és a világszervezet elõtt álló jövõ évi, kiemelt fontosságú feladatokról tartott sajtóértekezleten a WHO genfi székházában 2021. december 20-án. MTI/EPA-KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi Fotó: Salvatore Di Nolfi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz újévi üzenetében kijelentette: 

optimista azzal kapcsolatban, hogy 2022-ben legyőzhetjük a világjárványt.

Hozzátette: ez akkor történhet meg, ha a világ országai együttműködnek a koronavírus terjedésének megfékezésében. 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szavai két évvel azok után hangzottak el, hogy a szervezetet egy addig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó kór megjelenéséről értesítette Kína. Bár a koronavírus azóta is a mindennapjaink része, a WHO vezetője beszédében kiemelte: pozitív, hogy jelenleg számos eszköz van a járvány leküzdéséhez. 

A főigazgató ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy továbbra is egyenlőtlenségek jelentkeznek a vakcinaelosztásban. 

– Egyes országok szűk látókörű nacionalizmusa és oltóanyag-felhalmozása aláásta a méltányosságot, és ideális feltételeket biztosított az omikron variáns terjedéséhez. Minél tovább áll fent az egyenlőtlenség a vakcinaelosztásban, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a vírus olyan módon fejlődik, amelyet sem megjósolni, sem megelőzni nem tudunk

– állapította meg. 

– Ha véget vetünk az egyenlőtlenségeknek, véget vetünk a pandémiának – fűzte hozzá. A WHO tavalyi célkitűzése, miszerint 2021 végére a világ minden országában 40 százalékos oltási arányt kell elérni, Afrika nagy részén nem teljesült. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ugyanakkor elmondta: 

a világjárvány legyőzéséhez a szervezet azt szeretné elérni 2022-ben, hogy júliusig minden országban be legyen oltva a lakosság 70 százaléka. 

A pandémia kezdete óta világszerte összesen mintegy 287 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, és közel 5,5 millióan haltak meg a betegségben.

Borítókép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO etióp főigazgatója a szervezet genfi székházában 2021. december 20-án (Fotó: MTI/EPA-Keystone/Salvatore Di Nolfi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.