A német kormánykoalíció támogatja az elnök újraválasztását

Frank-Walter Steinmeier a szociáldemokrata párt tagja, de a másik két alakulat is felsorakozott mögötte.

MTI
2022. 01. 04. 15:23
German President Frank-Walter Steinmeier Easter speech to the nation
Emberségünk próbatételéről van szó - hangsúlyozta a német államfő Fotó: JESCO DENZEL / GERMAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormánykoalíció mindhárom pártja, a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) is támogatják Frank-Walter Steinmeier német elnök újbóli megválasztását. Steinmeier a szociáldemokrata párt tagja, a párt a koalíció legnagyobb tömörülése. A liberálisok már korábban támogatásukról biztosították az elnököt, kedden pedig a Zöldek is beálltak mögé.

Frank-Walter Steinmeier nagyon jó és széles körben tisztelt szövetségi elnök, aki első mandátuma idején nagy szolgálatot tett országunknak

– indokolta meg a Zöldek döntését a pártot vezető két társelnök, Robert Habeck és Annalena Baerbock a kedden kiadott közös közleményben, amelyet a párt több vezető tisztségviselője is aláírt. A szociáldemokraták üdvözölték a Zöldek lépését.

Steinmeier politikai veteránnak számít, és a kilencvenes évek óta aktív szereplője a német belpolitikai életnek. Egyebek között külügyminiszter és alkancellár is volt.

A szövetségi gyűlés február 13-án választja meg a német államfőt öt évre. Mivel a kormánykoalíció pártjai abszolút többséggel rendelkeznek, elvileg semmi akadálya Steinmeier újraválasztásának. A szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok összesen 776 képviselőt delegálnak az 1472 fős szövetségi gyűlésbe.

Az elnök hivatalosan Németország vezetője, és az ellenjegyzése szükséges ahhoz, hogy a jogszabályok törvényerőre emelkedjenek. Ezt leszámítva szerepe nagyrészt ceremoniális, és diplomáciai eseményekre korlátozódik.

 

Borítókép: Frank-Walter Steinmeier (Fotó: EPA/Jesco Denzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.