időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Az ukránok úgy tudják, Maléter Pál a magyar honvédelmi miniszter

Forrás: V4NA
2022.01.08. 19:36 2022.01.08. 19:45
Az ukránok úgy tudják, Maléter Pál a magyar honvédelmi miniszter

Egy ukrán hírportál interjút készített egy vezető ukrán agytröszt Kelet-Európa-szakértőjével. Az írásban az egyik újságírói kérdés döbbenetes tájékozatlanságról és fogalmatlanságról tanúskodik – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A 24 Kanal (24-es csatorna) ukrán médiavállalat hírportáljának – melyet az ország legolvasottabbjai között tartanak nyilván – orosz kiadásában exkluzív interjú jelent meg a 2020-as év legjobb új agytrösztjének kikiáltott ADASTRA elemzőközpont Kelet-Európa- és Balkán-szakértőjével Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és egyes európai országokkal kapcsolatban. Bogdan Mironenko, az ADASTRA elemzőtanácsának egyik tagja a Putyin illúziói című cikkben hosszan taglalja a lengyel és az olasz „helyzet” mellett a magyar–orosz–ukrán kapcsolatokat is. Mint a bevezetőben 

kifejtik: az elmúlt időszak eseményei mindezek viszonylatában aggodalomra adnak okot.

Az interjú Magyarországgal foglalkozó részéhez érve az újságíró kitér az Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter és a magyar honvédelmi miniszter között nemrégiben lezajlott budapesti tárgyalásra is. 

Az ennek kapcsán feltett kérdés azonban szürreális, ugyanis Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter neve helyett Maléter Pálé került bele

 – azé a Maléter Pálé, aki 1956-ban, a Nagy Imre-kormány idején volt Magyarország honvédelmi minisztere!

Beszéljen bővebben a küszöbön álló magyar–ukrán katonai manőverekről, amelyekkel kapcsolatban Reznyikov úr Maléter Pál honvédelmi miniszterrel nemrég egyeztetett.

Az ominózus mondat (Fotó:  24 Kanal)

Ami még meglepőbb, hogy a brutális tévedés a „független” ukrán agytröszt, az ADASTRA elemzőközpont Kelet-Európa-szakértőjének sem tűnt fel, aki válaszában részletesen kifejtette, amit a témában fontosnak tartott (például Magyarországot egy, a kicsapást éppen csak megúszó diákhoz hasonlította).

Az cikk szerzője, Bohdan Bodnaruk egyébként – névjegye szerint – politológus, a nemzetközi kapcsolatok elemzője.

Az interjú január 4-én jelent meg, abban egyelőre nem javították Maléter Pál nevét Benkő Tiboréra.

Borítókép: Maléter Pál egykori vezérőrnagy, honvédelmi miniszter, a Kilián György laktanya parancsnoka a Honvédelmi Minisztériumban 1956. november 2-án (Fotó: MTI/Fényes Tamás)