Megszüntették a Robert Fico ellen indított eljárást

A volt szlovák miniszterelnököt felbujtás vádjával vették őrizetbe egy tüntetés előtt.

MTI
2022. 01. 10. 18:01
null
SLOVAKIA-POLITICS-VOTE Fotó: VLADIMIR SIMICEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntették a Robert Fico volt szlovák miniszterelnök ellen felbujtás gyanújával indított eljárást, amelyet a rendőrség annak nyomán kezdett el, hogy a jelenleg ellenzéki politikust decemberben előállították egy kormányellenes tüntetésről. Az eljárás – illetékes ügyész általi – leállítását maga Fico jelentette be egy pozsonyi sajtótájékoztatón hétfőn, az információt a rendőrség is megerősítette. A felbujtás ügyében indult eljárást az érintett panasza alapján szüntették meg. Az illetékes kerületi ügyészség hétfőn a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséggel azt közölte,

 a rendőrség sem szubjektív, sem objektív szempontból nem tudott tényállást összeállítani.

 Szóvivőjének közlése szerint az esettel megbízott ügyész azt is felrótta az eljárást megindító rendőrnek, hogy törvénytelen volt a politikus előállításának módja.

A rendőrség Robert Ficót, a legnagyobb ellenzéki párt, az Irány (Smer-SD) elnökét december 16-án, közvetlenül azelőtt állította elő, hogy megkezdődött a párt által bejelentett – a kormány politikájának bírálatára szervezett – tiltakozó menet Pozsonyban. A tüntetéssel – amelyet „a demokrácia végét jelző gyászmenetnek” hirdettek meg – az ellenzéki párt az Eduard Heger vezette kabinet politikája és legfőképpen az ellen kívánt tiltakozni, hogy nem tették lehetővé annak az előre hozott választásokat célzó népszavazásnak a kiírását, amelyet az ellenzék egy nagyjából hatszázezer aláírással megtámogatott petícióval akart elérni. Arról, hogy a népszavazást nem írja ki, még ősszel döntött Zuzana Caputová szlovák államfő, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

Robert Fico azt mondta: 

az eljárás megszüntetése csak megerősíti azt, hogy előállításával az országos rendőrfőkapitánynak és a belügyminiszternek egyértelműen az volt a célja, hogy megakadályozzák az ő részvételét a tüntetésen.

Az elmúlt több mint egy évben Fico és más ellenzéki politikusok részéről is sok bírálat érte az Eduard Heger, illetve korábban Igor Matovic vezette kormányt, azon belül Roman Mikulec belügyminisztert és a rendőrség vezetését amiatt, hogy politikai célokat követve az ellenzék megfélemlítésére használja a bűnüldöző szerveket.

Borítókép: Robert Fico, volt szlovák miniszterelnök. (Fotó: Vladimir Simicek/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.