Több város repülőtere nem működik Kazahsztánban

Az elnök elrendelte, hogy hozzanak intézkedéseket a csapatok harckészültségének javítása érdekében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 06. 11:50
TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Almati, 2022. január 5. Rohamrendõrök összecsapnak a tüntetõkkel Almati központjában 2022. január 4-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerû alternatívájaként használt termék ára. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerõsebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. MTI/AP/Vladimir Tretyakov Fotó: Vladimir Tretyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazahsztánban a tüntetések miatt csütörtökön nem nyitott ki Almati, Aktobe és Aktau repülőtere – jelentette a helyi média. A Habar-24 televízió beszámolója szerint az ország legnagyobb városa, Almati repülőtere ideiglenesen felfüggesztette működését, és egyelőre zárva tart Aktau és Aktobe légikikötője is. Arról is beszámoltak a televízióban, hogy az ország több régiójában a vasútvonalakon keletkezett akadályok miatt töröltek 25 járatot. Almatiban a tüntetők körülvettek két klinikai kórházat, és megakadályozzák a betegek és az egészségügyi személyzet bejutását.   

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök utasította a biztonsági erőket, hogy hozzanak intézkedéseket a csapatok harckészültségének és moráljának javítása érdekében, a regionális hatóságokat pedig felszólította, hogy támogassák a rendvédelmi erők elesett tagjainak családját – közölte csütörtökön az államfő sajtószolgálata. Az elnök egyben arra utasította a távközlési minisztériumot, hogy a belügyminisztériummal közösen alakítson ki egy közvetlen vonalat, amelyen keresztül a polgárok tájékoztatást kaphatnak a „bűnbandák” akciói miatt eltűnt személyekről és a halálos áldozatokról.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak.

Borítókép: rohamrendőrök összecsapnak a tüntetőkkel Almati központjában 2022. január 4-én (Fotó: MTI/AP/Vladimir Tretyakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.