Az omikron BA.2 alvariánsa nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti

A WHO szerint a védőoltások továbbra is védelmet nyújtanak az omikron változataival szemben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 01. 19:00
null
AUSTRIA-HEALTH-PANDEMIC-VACCINATION Fotó: JOE KLAMAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus omikron variánsának terjedőben lévő BA.2 változata nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti BA.1 változat 

– közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője. – A védőoltások továbbra is hasonló védelmet nyújtanak az omikron különböző változataival szemben – jelentette ki Boris Pavlin, a WHO járványügyi szakértője.

A BA.2 alvariáns több országban – így például Dániában – kezdi felváltani a BA.1 változatot. Dániai adatok alapján – ahol a BA.2 alvariáns elsőként váltotta fel a BA.1-et – úgy tűnik, hogy nincsen különbség a betegség súlyossága között, bár a BA.2 képes világszerte felváltani a BA.1 változatot – tette hozzá Pavlin.

Más országokat tekintve, ahol a BA.2 most váltja fel a BA.1.-et, nem látunk a vártnál nagyobb zavarokat a kórházi ellátásban

– mondta a szakértő. A BA.2 alvariáns egy dán kutatás szerint, amely több mint 8500 dániai háztartásban vizsgálta a koronavírus-fertőzéseket december és január között, gyorsabban terjed, mint az előző, és képes jobban megfertőzni a beoltottakat. – A BA.2 alvariáns most válik dominánssá a Fülöp-szigeteken, Nepálban, Katarban, Indiában és Dániában – mondta Pavlin. Hozzátette: – A vakcina nagyban véd a vírus, így az omikron variáns által okozott súlyos betegség ellen.

Borítókép: A gyerekek sorban állnak, hogy megkapják az első, koronavírus elleni oltást Bécsben, Ausztriában 2021. november 15-én (Fotó: AFP/Joe Klamar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.