Egyre kevesebben tartják felelősnek Trumpot a capitoliumi zavargások miatt

Egy friss kutatás szerint már csupán az amerikaiak 43 százaléka vonná felelősségre a korábbi elnököt.

2022. 02. 09. 19:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebb amerikai gondolja úgy, hogy Donald Trump korábbi elnök felelősségre vonható lenne a 2021. január 6-án történt Capitolium-ostrom miatt − derült ki a Pew Research Center kedden publikált kutatásából. A múlt hónapban végzett felmérés szerint míg tavaly januárban az amerikaiak 52 százaléka, addig idén már csak 43 százaléka gondolja úgy, hogy a volt republikánus elnöknek jelentős felelőssége lenne az erőszakos eseményekkel kapcsolatban. 

Emellett a megkérdezettek 32 százaléka úgy véli, hogy Trump egyáltalán nem tartozik számadással a zavargások miatt, ezt tavaly 24 százalék gondolta így.

Tavaly január 6-án, miközben a szenátus Joe Biden elnöki győzelmét készült hitelesíteni, Donald Trump mellett tüntetők megostromolták a Capitoliumot az általuk elcsaltnak minősített választásra hivatkozva. Az ostrom előtt Trump is beszédet mondott, amelynek hangnemét a demokraták erőszakra való felbujtásnak minősítették. A történtek kivizsgálására a kongresszus bizottságot is felállított. A tragikus események során öt ember vesztette életét és mintegy 140 rendőr megsérült.

A Pew Research Center felmérésében, a megkérdezettek között a párthovatartozás jelentette a törésvonalat Donald Trump felelősségének kérdésében. Amíg ugyanis a republikánus szavazók 57 százaléka szerint egyáltalán nincsen, addig a demokraták 70 százaléka gondolja úgy, a volt elnöknek jelentős felelőssége van a Capitolium ostromában. Ez a vélekedés a republikánusok esetében tavaly 46 százalék, a demokraták tekintetében pedig 81 százalék volt. 

Tehát, egy év alatt mindkét csoport véleménye Trump javára módosult és ez okozta az átlagos vélemény mérséklődését.

A capitoliumi események megítélése megosztja a republikánus pártot is. Mitch McConnell republikánus szenátor, a párt szenátusi frakcióvezetője kedden sajtókérdésre úgy reagált, hogy tavaly január 6-án „erőszakos felkelés történt, amely a hatalom békés átadását akadályozta”. A politikus szerint a republikánus pártnak nem a volt elnököt kellene védenie, hanem a félidős kongresszusi választásokra kellene fókuszálnia. McConnell továbbá megvédte azt a két republikánus politikust is, akik a Capitolium ostromát vizsgáló bizottságban vesznek részt, és 

akikről elítélő határozatot hozott a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC), mondván „olyan hétköznapi polgárokat üldöznek, akik csupán egy legitim politikai diskurzust folytattak”.

Az RNC kijelentését több republikánus képviselő is visszautasította és elítélte.

Noha az őszi félidős amerikai kongresszusi választások és a Capitolium-ostrom között közel két év telik majd el, úgy tűnik, hogy mind az ott történteket, mind az annak kivizsgálására létrehozott bizottságot − amelyben 7:2 arányban vannak a demokraták − politikai célokra használhatják fel. Lapunknak Magyarics Tamás, az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója korábban úgy fogalmazott: 

− Nyilvánvaló, hogy a demokraták közvetlenül a választások előtt szeretnének kihozni egy olyan jelentést, amely a teljes felelősséget a Trump-adminisztrációra hárítja. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az elmúlt egy évben Biden elnök és pártja népszerűsége is sokat csökkent, ellenben a Republikánus Párttal, melynek fontos arcai sikeresen el tudták magukat határolni az erőszakos eseményektől.

A politika mellett a hatóságok is folyamatosan vizsgálódnak, kedden például két férfit fogott el a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), akik a vádak szerint részt vettek a Capitolium megtámadásában. A zavargással kapcsolatban, az FBI eddig 730 ügyben indított feljelentést a szövetségi bíróságon.

Borítókép: Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja bemászik az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án (Fotó: MTI/Jose Luis Magana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.