Főtér: A Transindex mártír akart lenni a sajtószabadság oltárán

A honlapnál dolgozó szerkesztők egy jelenleg is működő gyakorlatot rúgtak fel egyoldalúan.

Magyar Nemzet
2022. 02. 16. 8:52
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi magyar „sajtóprérin” él egyfajta betyárbecsület, hogy a médiában dolgozó kollégák egymást nem támadják. Ezt a jelenleg is működő gyakorlatot rúgta fel egyoldalúan a Transindex szerkesztősége – mutatott rá cikkében a Főtér.ro erdélyi honlap főszerkesztője. Fall Sándor többek között azt sérelmezte, hogy amikor a Transindex munkatársai felmondtak, szabad, objektív és független újságírókra (ők) és propagandistákra (mindenki más) osztották fel az erdélyi magyar újságíró-társadalmat. 

De úgy vélte, van ennél nagyobb baj is. Emlékeztetett rá, hogy a honlap anyagi nehézségekre hivatkozva már korábban olvasói segítségét kérte, hogy finanszírozhassák a szerkesztőség munkáját. Az adománygyűjtéssel párhuzamosan viszont egy magánszemély bejegyezte a romániai internetes domain-neveket felügyelő intézménynél (ROTLD) a transtelex.ro domain-nevet.

Ami viszont arra enged következtetni, hogy nem a bizonytalanságba ment tovább az adománykérő Transindex, hanem kezdettől fogva eltervezték a hogyan továbbot

– vonta le a következtetést a Főtér.ro. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a Transindex szerkesztősége számos projekten együtt dolgozik Telex.hu-val, és teljes mellszélességgel támogatják a magyarországi ellenzék kampányát.

Az orruknál fogva vezettek egy csomó támogatót és a nyilvánosságot. Nincs ennél nagyobb újságírói bűn

– figyelmeztetett a cikk. 

Fall Sándor arra a következtetésre jut, hogy „a Transindex előadta a sajtószabadság és az üldözöttség nagyhalálát, holott az egész színjáték mögött láthatóan mindvégig hideg és előre kiszámított stratégia volt.” És miért most? A Főtér.ro főszerkesztője szerint az időzítésre is egyetlen magyarázat van: mert február 12-én elkezdődött a magyarországi választási kampány.

Ezekkel egybehangzó véleményt fogalmaztak meg egyébként lapunk forrásai is. 

Az utóbbi években a Transindex elment egy nagyon balliberális irányba. Átvették a magyarországi baloldal narratíváját, az általuk bírált kormánypárti politikusok és a közintézmények vezetőinek véleményére nem voltak kíváncsiak. Amióta az RMDSZ szorosabb szövetségesi viszonyt alakított ki a Fidesszel, a Transindex belső ellenzékként viselkedett, közben elvárta az RMDSZ-től, hogy tovább finanszírozza

nyilatkozták erdélyi forrásaink.

 

Borítókép: a Transindex minden munkatársa felmondott (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.