Előre felépített stratégia áll a Transindex megszűnése mögött

Saját elvbarátja, a Media1 előtt is kínos magyarázkodásra kényszerült Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, miután kiderült: a Transindex által előadott jajveszékelés és adománygyűjtési kezdeményezés is csak színjáték volt. Az Indexnél történtek ismétlődtek meg: a távozó munkatársak az erdélyi sajtószabadság problémáira, finanszírozási gondokra és politikai befolyásolási kísérletre hivatkozva mondtak fel, holott minden színjáték ellenére pontosan tudták, hogy nem a semmibe ugranak fejest, hanem a Telex szárnyai alatt folytatják. Eközben a Kontra legújabb videójából kiderült: a hazai balliberális médiumok nagy részét Soros György alapítványa mellett számos külföldi állami és civil szervezet, valamint alapítványok finanszírozzák.

2022. 02. 18. 9:42
null
2020.10.23. Budapest Dull Szabolcs, Index.hu volt főszerkesztője Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 2021 novemberében levédte egy magánszemély a Transtelex.ro és a Transtelex.hu címeket, vagyis az erdélyi Transindex.ro teljes szerkesztősége úgy adta be a felmondását február 15-én, hogy valójában nem a semmibe ugrottak fejest – ahogy a Telex ezzel kapcsolatos híradása alapján tűnhetett – számolt be a Media1.hu. A portálnak Kósa András, az Azonnali.hu főszerkesztője is megerősítette azt, hogy a szerkesztőség tagjai tudták, hová fognak menni: a tizenegy fős stábból tízen a Telex.hu-val kezdenek közös munkába, míg egy fő a felmondás napjára már megegyezett az Azonnali.hu-val.

Mindez azért is visszás, mert a távozó munkatársak az erdélyi sajtószabadság problémáira, finanszírozási gondokra és politikai befolyásolási kísérletre hivatkozva mondtak fel, a Transtelex román és magyar doménjeinek regisztrációja azonban már hónapokkal ezelőtt megtörtént, januárban pedig létrejött a Telex román cége a Van Masik Media S.R.L, ahová a Transindex újságíróit várják.

A Transindex csapata tehát minden színjáték ellenére pontosan tudta, hogy nem a semmibe ugranak fejest, hanem a Telex szárnyai alatt folytatják,

erről viszont semmilyen felületen nem tettek említést. Dull Szabolcs minderre válaszul úgy fogalmazott: természetes, hogy amint hallották, hogy baj van, közösen gondolkodtak arról, hogyan menthetik át a közösen képviselt értékeket. Arra pedig, hogy a Transtelexről február 15-i cikkükben – ahol a felmondásról beszámoltak – miért nem tettek említést, a főszerkesztő úgy rea­gált: 

Tegnap még nem tudtunk erről kommunikálni – az erdélyiekkel is kellett, ugye, egyeztetni.

A Media1 cikkéből továbbá kiderült, hogy az eddig több mint 1,5 milliárd forint bevételre szert tevő Telex adománygyűjtésbe kezd, hogy a tavaly novemberben, a Transindex munkatársai­nak felmondása előtt két hónappal levédett Transtelex.ro és Transtelex.hu oldalt tartalommal töltsék meg a Trans­index távozó munkatársai. Dull Szabolcs szerint ahhoz, hogy elindulhasson az erdélyi tartalomprojektjük, néhány tízmillió forintra lenne szükségük.

A függetlenség álcája

Mint ismert, február 15-én felmondott az erdélyi magyar Transindex.ro hírportál teljes szerkesztősége. A portálon közölt elköszönőírásban a szerkesztőség tagjai közölték: úgy érzik, a munkájuk ellehetetlenült, és már nem tudják a legjobb szakmai tudásuk szerint ellátni azt a feladatot, amely a mindenkori szabad sajtó feladata lenne. Megjegyezték: a portál 23 évi működése során változott a csapat, de a portál képviselte értékek nem. „Most sem vagyunk hajlandók semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkánkat” – írták, azonban lapunk erdélyi forrása közölte: 

a Transindex pártlapként működött hosszú évtizedekig.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) finanszírozta, soha nem volt független, mindig is közpénzből működött. Forrásunk emlékeztetett: a Transindex kisebbségi tulajdonosa és alapító-főszerkesztője ráadásul az a Kelemen Attila Ármin, aki az erdélyi SZDSZ ikonikus figurája volt, elkötelezett liberális.

Az utóbbi években a Transindex nagyon balliberális irányba ment. Átvették a magyarországi baloldal narratíváját, az általuk bírált kormánypárti politikusok és a közintézmények vezetőinek véleményére nem voltak kíváncsiak. Amióta az RMDSZ szorosabb szövetségesi viszonyt alakított ki a Fidesszel, a Transindex belső ellenzékként viselkedett, közben elvárta az RMDSZ-től, hogy tovább finanszírozza

– hangsúlyozta erdélyi forrásunk.

Nem hagyták szó nélkül 

– Tegyük tisztába a dolgokat. […] 

A Transindex annak idején, amikor elindult, ugyanazt az érzetet próbálta kelteni, mint az ős-Index. 

Tehát azt, hogy ők valakik, akik középen állnak, kicsit cinikusan, de megpróbálnak minden irányban kritikusan szabad sajtót művelni – véleményezte a Transindex megszűnését Demeter Szilárd a Hír TV szerda esti Vezércikk című műsorában. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta:

a Transindex mögött egy erdélyi adatbank állt, amely egy kulturális adatvagyon összegyűjtését jelentette az elmúlt bő két évtizedben. 

Ezen az adatbankon keresztül a finanszírozást a romániai adófizetők pénzéből az erdélyi magyar kisebbségnek vagy erdélyi magyar nemzeti közösségnek járó román lejekből működtette az RMDSZ. Demeter Szilárd hozzátette: a Transindex soha nem volt független. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a Transindex korábban megpróbált közösségi finanszírozásból fennmaradni, de nem találták meg az ehhez szükséges támogatókat. Ebből szerinte az következik, hogy a piac nem volt kíváncsi az általuk nyújtott szolgáltatásra.

Az orruknál fogva vezettek egy csomó támogatót és a nyilvánosságot. Nincs ennél nagyobb újságírói bűn

– ezt már Fall Sándor, a Főtér.ro főszerkesztője jelentette ki véleménycikkében. Írásában közölte: „a Transindex előadta a sajtószabadság és az üldözöttség nagyhalálát, holott az egész színjáték mögött láthatóan mindvégig hideg és előre kiszámított stratégia volt”.

Borbély Zsolt Attila közíró, jogász, politológus lapunk hasábjain reagált az ügyre. Mint írta, 

a Transindexet ugyanaz a sajátos álobjektivitás jellemezte, mint az Indexet, aminek lényege, hogy szőrmentén a saját balliberális politikai táborukat is bírálták néha, de a kommunikációjuk vektora mindvégig a nemzeti konzervatív politikai erők és értékrend ellen irányult. 

Hozzátette: „az ember nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen, amikor ez a társaság eljátssza egy az egyben az »Index – nincs másik – van másik – Telex« színjátékot”. Borbély Zsolt Attila szerint „az is jellemző, hogy úgy fogtak közösségi pénzgyűjtésbe, úgymond a függetlenség megőrzéséért, hogy be volt jegyezve a Transtelex doménnév. A drámai bejelentést pedig a magyarországi választási kampány kezdetére időzítették – nyilván szántszándékkal, taktikusan” – fogalmazott.

Külső erők szolgálatában

Nem a Transindex és szellemi utóda az egyetlen magyar sajtóorgánum, amelynek álfüggetlensége és álobjektivitása mögött külső finanszírozás áll. A Kontra legutóbbi videójában összegyűjtötte, milyen külföldi állami szervek és alapítványok pénzelik az egyes baloldali médiumokat. A videóban elmondják, a kigyűjtött információk mind fellelhetők az interneten, cáfolhatatlan bizonyítékaként annak, hogy valójában kik rejtőznek a magukat igazságharcosként aposztrofáló balliberális médiumok mögött.

A Transindex szerkesztőségét a szárnyai alá vevő, magát „gazdasági és politikai érdekektől függetlennek” nevező Telexet az amerikai nagykövetség, a holland állami Human Rights Fund, valamint a finnországi Helsingin Sanomat alapítvány finanszírozza. 

A Soros-blognak is nevezett 444.hu-t és a Magyar Narancsot a Soros György tulajdonában álló Media Development Investment Fund pénzeli, a Gulyás Márton vezette Partizán nevű műsortot pedig több mint hat külföldi szervezet is támogatja. Ezek a Foundation for Democracy and Pluralism, a German Marshall Fund of the United States, a német, svéd és norvég külügyminisztériumok, az Európai Bizottság, a Robert Bosch Stiftung és az Open So­ciety Foundations, vagyis Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok. A külföldi érdekeltségben álló RTL Klub a német Bertelsmann-csoport tulajdona, a szabad véleménynyilvánítást hirdető Szabad Európa Rádiót pedig az Egyesült Államok kongresszusa finanszírozza a Unites States Agency for Global Media alapítványon keresztül.

A felsoroltakon kívül továbbá az Átlátszó.hu működését is külföldi szervezetek biztosítják, 

úgymint a Ceské centrum pro investigativní zurnalistiku Foundation, a már említett Soroshoz köthető Open Society Institute, a Sigrid Rausching Trust, valamint a Zinc Network. A papíron a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzdő K-monitor civil szervezet szintén Soros György alapítványától, az Open Society Foundationstől kap támogatást, emellett a Heinrich-Böll-Stiftung, az Európai Bizottság, a National Endowment for Democracy, a Sigrid Rau­sching Trust és a Holland Királyság Külügyminisztériuma is pénzeli a szervezetet.

A recept már ismert 

A Transindexnél történtekhez kísértetiesen hasonló folyamatok játszódtak le 2020-ban az Index.hu-nál. Az ott dolgozó balliberális újságírók 2020. július 24-én egyszerre álltak föl munkájuk ellehetetlenítésére hivatkozva, miközben létrehozták a Van Másik Kft.-t. Vagyis lényegében biztosra mentek. Bodolai László, az Index igazgatósági elnöke akkor elmondta: az egész Index-ügy nem más, mint egy előre eltervezett színjáték. A Telexet kiadó Kárpáti Márton később úgy védekezett, hogy 

a szerkesztőségnek nem volt B terve, a Telex.hu cím bőven a felmondásunk után került hozzánk, a Telexet kiadó cég is később alakult, és a szerkesztőség felmondott tagjainak senki nem mondta, sugallta, jelezte, tanácsolta, javasolta, hogy mondjanak fel.

Borítókép: Dull Szabolcs, Index.hu volt főszerkesztője (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.