időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

RMDSZ: Valótlanságok a Transindex ügyében

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.02.16. 19:04 2022.02.17. 09:34
RMDSZ: Valótlanságok a Transindex ügyében

A Transindex megszűnésével kapcsolatos lépés elő volt készítve, ez ma már nyilvánvaló – mondta el a Magyar Nemzetnek Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy a sajtószabadságot hiányoló erdélyi portál szerkesztsége számára tavaly levédték a Transtelex.hu domainnevet. 

Egyik nap felmondtak, másnap már alkalmazták őket. Ők áldozatnak próbálják bemutatni magukat, de nem áldozatai senkinek és semminek 

– fogalmazott a politikus. Kiemelte ugyanakkor, hogy egy sajtóorgánum megszűnése mindig veszteség. – Ennek az egésznek a sajtószabadsághoz semmi köze nincs. Aki ezt állítja, az nem mond igazat. Ha úgy gondolja, hogy igazat mond, akkor be kell bizonyítania, hogy miként sérült a sajtószabadság. A Transindex mikor és miért nem írhatta azt, amit akart? Ők sejtetnek dolgokat, de nem mondják ki, s ez nem korrekt – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki korábban tulajdonosa is volt a portálnak. Mint mondta, az RMDSZ rengeteg sajtóorgánumot finanszíroz a Communitas Alapítványon keresztül vagy direkt módon, de egyetlen esetben sem kért semmilyen tartalmi megkötést.

Amikor a Transindex erdélyi portál szerkesztősége bejelentette a megszűnését, akkor azt is a közvélemény elé kellett volna tárnia, hogy nincs mindennek vége, van lehetőség a folytatásra egy másik formában 

– mondta el lapunk Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője. Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője tegnap közölte: elindul a Transtelex, s ehhez az olvasók segítségét kéri. Lapunk megkeresésére Dull Szabolcs azt írta: a Trasindex már tavaly év végén jelezte, hogy bajban van, és eddig is több együttműködés volt közöttük, így természetes volt, hogy közösen gondolkodnak el azon, „hogy menthetik át azokat az értékeket, amelyeket közösen képviselnek”. A szükséges forrásokról azt írta, úgy számolnak, több tízmillió forintba kerül, hogy „tényleg politikától és gazdasági szereplőktől független legyen”. Az már korábban eldőlt, hogy a transindexes újságírók egy kivétellel a Telex.hu-val indítanak közös projektet. A Transtelexnek egyébként már működik a Facebook-oldala.

A Transindex szerkesztőségének tagjai állásfoglalásukban „a szólásszabadság erdélyi tereinek beszűküléséről” beszéltek. Ezzel kapcsolatban Csoma Botond azt mondta: nem sérült a sajtószabadság, senki sem tiltotta be a Transindexet. 

Nem hiszem, hogy olyan időket élünk, amikor valakinek egy sajtóorgánum betiltására lehetősége lenne.

 Én annyit tudok erről a történetről, hogy pénzügyi szempontból ellehetetlenültek, így nem tudták folytatni a tevékenységet – mondta a politikus. Hozzátette: a Transindex eltűnésével egysíkúbbá válik az erdélyi magyar nyilvánosság. – A jobboldali, nemzeti konzervatív értékrend mellett elköteleződő sajtóorgánumok többségben vannak Erdélyben. A Transindex egy baloldali szemléletű lap volt, és ilyen szempontból a pluralizmus sérül – fogalmazott.

Transindex-svindli

Előre felépített stratégia áll a Transindex megszűnése mögött

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.