időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Páncéltörőket, kézifegyvereket, lőszereket küld Amerika

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.27. 08:05 2022.02.27. 08:27
Páncéltörőket, kézifegyvereket, lőszereket küld Amerika

Az amerikai kormány további 350 millió dollár értékben ad azonnali támogatást Ukrajnának a védelemre – jelentette be szombaton kiadott közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az amerikai hadi készletekből kiutalt támogatás segítséget nyújt majd az ukrán hadseregnek a harckocsik és légi célok elhárításában. Ukrajna korábban Javelin páncéltörő és Stinger légvédelmi rakétákat kért.

Ez újabb jele annak, hogy az Egyesült Államok az ukrán nép oldalán áll, miközben az szuverén, bátor és büszke nemzetét védelmezi

– fogalmazott Blinken. Hozzátette, hogy az újabb segéllyel már több mint egymilliárd dollárra nőtt tavaly óta az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás. Az újabb segélyeket Joe Biden amerikai elnök engedélyezte. Az amerikai védelmi tárca közlése szerint a hadisegély egyebek között páncéltörő eszközöket, kézifegyvereket, testpáncélokat, gyalogság elleni harceszközöket és különböző lőszereket foglal magában.

Az amerikai diplomácia vezetője szombaton a Twitteren az orosz néphez fordult, kifejtve, hogy az oroszok nem érdemlik meg a szomszédos ukránok elleni háborút.

Az orosz néphez: megérdemlitek, hogy biztonságban és méltósággal éljetek, mint bárki más a világban

– írta a mikroblogban Blinken. Majd leszögezte: „senki ne próbálja meg ezt veszélyeztetni. Nem érdemeltek fölösleges háborút a szomszédjaitokkal, a barátaitokkal és családokkal Ukrajnában”. Hozzátette még, hogy az ukránok is megérdemlik, hogy „olyan békességben élhessenek mint ti [az oroszok]”.  

Szombaton egyébként a német szövetségi kormány is úgy döntött, hogy a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva, mégis küld fegyvereket az orosz támadások ellen küzdő ukrán hadseregnek.

Olaf Scholz kancellár szombat este a Twitteren közölte, hogy ezer páncéltörő fegyvert és ötszáz Stinger légvédelmi rakétát szállítanak Ukrajnába.

A kormány ahhoz is hozzájárult, hogy Hollandia továbbexportáljon Ukrajnába négyszáz, német gyártmányú páncéltörő fegyvert, Észtország pedig átadjon Ukrajnának az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc D–30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerrel. A holland kormány szombaton közölte, hogy kétszáz Stinger rakétát is ad Ukrajnának.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán (balra) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a washingtoni külügyminisztériumban 2022. február 22-én. (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Háború Ukrajnában

Kijev: Soha nem fogadjuk el az orosz ultimátumokat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.