A műanyaghulladék miatti szennyezés már olyan súlyos, mint egy járvány

Az ENSZ tagországai nairobi tanácskozásuk szerdai munkanapján megállapodtak abban, hogy 2024-re jogilag kötelező érvényű szerződést alapítanak a világot szennyező műanyaghulladék minél nagyobb arányú felszámolására.

Forrás: MTI2022. 03. 03. 7:37
Canggu, 2021. december 13. Turista sétál az erõs hullámzás során partra sodort uszadékfa és mûanyaghulladék mellett a Bali szigetén fekvû Canggu tengerparti strandján 2021. december 13-án. MTI/EPA/Made Nagi Fotó: Made Nagi Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése – amelynek 175 ország a tagja – egyhangúlag szavazta meg a kezdeményezést az egy hétig tartó vitasorozat végén. A szerződés megalkotásához viszont még hosszú tárgyalássorozat vezet.

Ma történelmet írtunk, ugyanis a műanyaghulladék általi szennyezés már olyan súlyos, mint egy járvány

– jelentette ki Espen Barth Eide norvég környezet- és klímavédelmi védelmi miniszter, a közgyűlés soros elnöke. – A mai határozattal hivatalosan a gyógyulás útjára léptünk – tette hozzá.

A legjelentősebb javaslatokat Peru, Ruanda, India és Japán nyújtotta be.

A szerződésben a műanyagok teljes életciklusával foglalkoznak majd, a termeléstől a hulladékig.

– Ritkán sikerül ilyen jelentős környezetvédelmi megállapodást megkötni, a 2015-ös párizsi klímamegállapodás óta ez a legfontosabb – jelentette ki Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója a közgyűlési ülés utáni sajtóértekezleten. A megállapodásról elismerően szólt a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet is.

Borítókép: műanyaghulladék a Bali szigetén fekvő Canggu tengerparti strandján 2021. december 13-án (Fotó: MTI/EPA/Made Nagi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.