Már több mint 3,8 millióan menekültek el Ukrajnából

Az ENSZ becslése szerint a belső menekültek száma megközelíti a 6,5 milliót, ugyanakkor március 22. óta lassult a menekültáradat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 27. 16:50
PUTYIN, Vlagyimir
Lviv, 2022. március 21. Az orosz támadások miatt a dél-ukrajnai Zaporizzsjából és Mariupolból elmenekült emberek a nyugat-ukrajnai Lviv vasútállomására érkeznek 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 3,8 millióan menekültek el Ukrajnából február 24., az orosz lerohanás kezdete óta az ENSZ vasárnapi összesítése szerint, de a menekültáradat március 22. óta egyértelműen lassult. 

Összesen több mint tízmillióan − azaz több mint a lakosság egynegyede − kényszerült otthona elhagyására, ezek az emberek vagy külföldön, vagy az ország más részeiben kerestek menedéket. Az ENSZ becslése szerint a belső menekültek száma megközelíti a 6,5 milliót.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vasárnapi adatai szerint a külföldre menekültek száma 3 821 049, ami 48 450-nel több, mint szombaton. Március 22. óta a harcok és az egyre romló életkörülmények elől menekülők száma napi százezer, az utóbbi napokban pedig ötvenezer alá csökkent. Európában a második világháború óta nem volt ilyen mértékű menekülthullám. 

Az Ukrajnát elhagyók 90 százaléka nő és gyermek.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF szerint a menekültek között több mint másfél millió gyermek van.

A háború előtt Ukrajnában több mint 37 millió ember élt a Kijev ellenőrzése alatt lévő területeken − azaz az Oroszország által 2014-ben bekebelezett Krím félszigetet és a kelet-ukrajnai szakadár területeket nem számítva.

Lengyelország fogadta be az összes menekült több mint felét − az UNHCR adatai szerint 2 267 103-at. A válság előtt már mintegy 1,5 millió ukrán tartózkodott Lengyelországban, akik munkát vállalni utaztak az európai uniós tagállamba. Romániába az UNHCR adatai szerint 586 942-en menekültek március 26-ig. Számos menekült tovább kíván utazni az országból.

A 2,6 millió lakosú Moldovába, Európa egyik legszegényebb országába 381 395 menekült érkezett, egy részük továbbutazik Romániába vagy Magyarországra.

Az UNHCR adatai szerint Magyarországra – amelynek öt határállomása van Ukrajnával – 349 107 ukrán jutott el március 26-ig. Szlovákiába 272 012 menedékkérő érkezett.

A legutolsó rendelkezésre álló − március 22-i − adat szerint 271 254 ukrán menekült Oroszországba. Az UNHCR szerint február 21. és 23. között 110 ezer ember utazott a donyecki és luhanszki szakadár területekre. Fehéroroszország a március 24-i adatok szerint 6341 embert fogadott.

Az UNHCR már nem vezet statisztikát a többi európai országba távozókról. Azon Ukrajnával szomszédos országok esetében, amelyek tagjai a schengeni övezetnek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) a határt átlépők és az országokba belépők számáról készült jelentésekből dolgozik. A szervezet becslése szerint a menekültek nagy része továbbutazik más országok felé. A szervezet tájékoztatása szerint a statisztikákban azok sem szerepelnek, akik a szomszédos országok állampolgárai, és most Ukrajnából hazatértek.

Borítókép: Az orosz támadások miatt a dél-ukrajnai Zaporizzsjából és Mariupolból elmenekült emberek a nyugat-ukrajnai Lviv vasútállomására érkeznek 2022. március 21-én (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.