Moszkva már nem zárja ki az ukrán nagyvárosok ellenőrzését

Az orosz elnöki szóvivő szerint a hadművelet a tervezett ütemben halad.

MTI
2022. 03. 14. 18:31
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 14. Számítógépet visz egy férfi egy tüzérségi támadásban megrongálódott lakóház elõtt Kijevben 2022. március 14-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi minisztérium nem zárja ki, hogy teljesen átvegye az ellenőrzést Ukrajna nagyobb, lakott települései felett – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a sajtóval.

A védelmi minisztérium, miközben maximális biztonságot biztosít a civilek számára, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy teljes mértékben ellenőrzése alá vonja a nagy, lakott településeket, amelyeket most gyakorlatilag körbezártak, kivéve a humanitárius evakuálásra használt területeket

– hangsúlyozta Peszkov. – Az orosz fegyveres erők korszerű, nagy pontosságú fegyvereket alkalmaznak, kizárólag a hadsereg és az információs infrastruktúra létesítményeit találják el – állította a szóvivő, hozzátéve, hogy az orosz vezetésnek az ukrajnai „különleges hadműveletre” vonatkozó összes terve „az előre jóváhagyott időkereten belül, teljes egészében meg fog valósulni”.

Fotó: Natali Kolesnikova

Peszkov szerint Moszkvában felfigyeltek rá, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a közelmúltban azt állította, 

hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csalódott, amiért csapatai nem úgy nyomulnak előre a nagyvárosokban, köztük Kijevben, emiatt pedig megnövelte a támadott célpontok számát, hogy megpróbáljon kárt okozni az ország minden részében.

Ezeket Peszkov provokatív kijelentéseknek nevezte, amelyekkel megpróbálnak ukrán városok polgári áldozatok sokaságát okozó ostromára sarkallni.

Hangot adott véleményének, miszerint a civilek élete iránti érzéketlenség és az indokolatlan csapások elrendelése éppen az amerikai vezetésre jellemző, amit szerinte a jugoszláviai, közel-keleti és afganisztáni példák sora támaszt alá. Azt állította, hogy a Donyeck elleni hétfői rakétacsapást a tengerentúli gazdái sugalmazták az ukrán hadseregnek.

Borítókép: Lebombázott lakónegyed Kijevben. (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.