Nemi megerősítő beavatkozást kért a transznemű gyerekének egy édesanya

Az idahói képviselőház elfogadta azt a jogszabályt, amely életfogytiglani börtönbüntetéssel járó bűncselekménynek tekinti, ha egy szülő nemi hovatartozást megerősítő egészségügyi ellátást kér transznemű gyermeke számára – írja a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 03. 13. 18:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén már harminc olyan törvényjavaslatról döntöttek az Egyesült Államokban, amelyek célja a transznemű gyerekek egészségügyi ellátásának korlátozása. Ezek egybeesnek több tucat további törvényjavaslattal, amelyek korlátozzák, hogy mit lehet megvitatni a nemi identitásról és a szexuális irányultságról az iskolákban. Idahóban a képviselőház egy olyan javaslatot fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy akár életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljenek egy szülőt, ha a transznemű gyermekének identitást megerősítő beavatkozást – például pubertásblokkoló szereket, hormonterápiát vagy nemi átalakító műtétet – kér az orvosoktól. A rendelkezés értelmében a szülő vagy gyám akkor is bűncselekményt követne el, ha gyermekével egy másik államba utazik azért, hogy ilyen ellátást kérjen.

A törvénymódosításra azért van szükség, mert a kiskorúak túl fiatalok ahhoz, hogy életre szóló döntéseket hozzanak a testükről. Ha nem engedjük, hogy kiskorúak tetováltassanak, cigarettázzanak és alkoholt igyanak vagy jogi szerződéseket írjanak alá, akkor miért engednénk meg, hogy a pubertás idején érzéseik alapján döntsenek a szerveik levágásáról?

– tette fel a kérdést Bruce Skaug idahói republikánus képviselő. A javaslat most az idahói szenátus elé kerül, ahol a republikánusok 28-7 arányban vannak többségben a demokratákkal szemben, vagyis jó eséllyel elfogadják a rendelkezést.

Az LMBTQ-közösség és egyes jogvédő szervezetek szerint felháborító az idahói képviselőház döntése. Úgy vélik, hogy feleslegesen kriminalizálják azokat az eseteket, amikor a transznemű gyerekek más államokba utaznak bizonyos orvosi eljárások miatt.

Azt látjuk, hogy ennek a politikának a súlyossága kezd igazán felerősödni

– mondta Sam Ames, a The Trevor Project nevű, az LMBTQ-közösséghez tartozók védelmével foglalkozó szervezet vezetője.

Tavaly Arkansas lett az első olyan állam, amely törvényt hozott a transznemű fiatalok nemi identitását megerősítő orvosi ellátás tilalmáról. A múlt hónapban pedig Alabama állam szenátusa olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely a fiatalok nemi hovatartozását megerősítő orvosi kezelést bűncselekménynek minősítené, és akár 10 év börtönnel büntetné.

A napokban a V4NA is beszámolt arról, hogy Greg Abbott texasi kormányzó felszólította az állami szerveket: vizsgálják ki a gyermekeken végzett nemi átalakító beavatkozásokat. A kormányzó szerint azért van erre szükség, mert a legfőbb ügyészség megerősítette, hogy a kiskorúakkal kapcsolatos nemváltó eljárások a texasi törvények értelmében gyermekbántalmazásnak minősülnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.