Nincs olyan része Mariupolnak, ahol ne lennének nyomai a háborúnak

A dél-ukrajnai kikötőváros polgármestere arról nyilatkozott: az oroszok nagyobb erőket vonultatnak fel.

Forrás: BBC2022. 03. 19. 18:13
PUTYIN, Vlagyimir
Mariupol, 2022. március 14. Nõ halad el egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület elõtt Mariupolban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A heves harcok akadályozzák annak a több száz embernek a kimentését Mariupolban, akik egy óvóhelyül szolgáló színház pincéjében rekedtek egy szerdai bombatámadás után – nyilatkozta a BBC brit közszolgálati médiának a dél-ukrajnai kikötőváros polgármestere, Vadim Bojcsenko. Hozzátette: a csapataik csak a harcok szüneteiben tudják folytatni a romok eltakarítását az emberek kimentéséhez.

Mariupol egyike azoknak az ukrán településeknek, ahol a legintenzívebb harcok folynak az orosz támadás kezdete, február 24. óta.

Az Azovi-tenger partján fekvő város fontos stratégiai pont az oroszok számára, mivel az elfoglalásával szárazföldi folyosó jönne létre a 2014-ben bekebelezett Krím félsziget és a Donyec-medencei szakadár területek között.

Az orosz erők által körbevett városban már víz, áram és fűtés sincs. A kommunikáció is nehézkes a helyiekkel, a telefonhálózat ugyanis naponta csak néhány órát működik. A városban ragadt mintegy háromszázezer lakos továbbá az élelmiszerekből és a gyógyszerekből is hiányt szenved, mivel Oroszország blokkolja a humanitárius szállítmányokat.

A helyi hatóságok becslése szerint a lakónegyedek körülbelül nyolcvan százaléka már vagy teljesen megsemmisült, vagy óriási károkat szenvedett az orosz ostrom során. A bombatámadások a lakóházakon kívül egy kórházat és egy templomot is romba döntöttek. 

A polgármester elmondta, már nem maradt semmi a városközpontból, és nincs már olyan földterület sem, amely ne viselné magán a háború nyomait. 

– A csapataink mindent megtesznek, hogy megtartsák állásaikat a városban, de az ellenség sajnos nagyobb erőket vonultat fel, mint mi – tette hozzá.

A hatóságok szerint a háború kezdete óta eddig körülbelül 2500-an vesztették életüket a városban. A lakosok a halottak egy részét tömegsírokba helyezték, ám számos holttestet az utcákon hagytak, mivel túl veszélyes összeszedniük őket. 

A polgármester szerint negyvenezer embernek sikerült elhagynia a várost az elmúlt öt napban, és további húszezren az evakuálásukra várnak. Egy pénteken közzétett műholdfelvételen pedig az látszik, hogy rengetegen próbálnak autóval elmenekülni az ostromlott városból.

Autókkal távoznak az emberek a dél-ukrajnai Mariupolból 2022. március 18-án Fotó: MTI/AP/Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Borítókép: Egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület előtt halad el egy nő Mariupolban 2022. március 13-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.