Putyin: Régóta nem volt nálunk akkora egység, mint most

A Krím elcsatolását pénteken országszerte megünnepelték Oroszországban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 18. 19:38
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. március 18. Vlagyimir Putyin orosz elnök látható óriáskivetítõn, miközben beszédet mond a Krím Oroszországhoz csatolásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett koncerten Moszkvában 2022. március 18-án. A Krím félszigetet 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el. MTI/AP/Szputnyik pool/Vladimir Astapkovich Fotó: Vladimir Astapkovich
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz egységet méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Luzsnyiki stadionban pénteken a Krím Ukrajnától való elcsatolásának 8. évfordulóján megtartott beszédében, miközben az orosz fegyveres erők folytatták az Ukrajna elleni offenzívájukat.

Régóta nem volt nálunk akkora egység, mint most

– hangoztatta Putyin a harcoló katonák példájára hivatkozva a stadionban, ahol a belügyminisztérium adatai szerint 95 ezres éljenző-zászlólengető tömeg gyűlt össze egy nagyszabású ünnepi koncertre, az aréna falain kívül pedig további 103 ezren figyelték kivetítőkön az eseményt.

A 69 éves vezető a soknemzetiségű orosz nép sorsközösségével kapcsolatban az orosz alkotmányra, a Moszkva által különleges hadműveletként emlegetett, Ukrajna elleni háborúban harcoló katonák önfeláldozásával kapcsolatban pedig a Bibliára hivatkozott. Arról beszélt, hogy

nincs nagyobb szeretet annál, mint ha valaki a lelkét adja barátaiért.

A háború elindításának célja Putyin szerint a Donyec-medencei civilek megmentése volt a népirtástól és a szenvedéstől. A nyolc évvel ezelőtti eseményről szólva, amelyet az orosz hivatalos nyelvezet újraegyesítésként emleget, azt mondta, hogy a Krímet megalázó helyzetből kellett kiragadni – Ukrajna nevét nem ejtette ki –, amelyben csak a maradékelv alapján jutott neki a költségvetésből. Felsorolta a jelentősebbeket az ott 2014 óta végrehajtott orosz beruházások közül.

A Krím elcsatolását pénteken országszerte megünnepelték. Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement, erőszakkal kísért politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el, és a nyugati világ elítélte az annexiót. Több nyugati politikus és jogi szakértő a genocídium emlegetésének jogosságát is kétségbe vonta a délkelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, amely a 2022-es ukrajnai háború kirobbantása előtt nyolc éve kezdődött és mintegy 14 ezer ember életét követelte.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök látható óriáskivetítőn, miközben beszédet mond a Krím Oroszországhoz csatolásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett koncerten Moszkvában 2022. március 18-án. (Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Vladimir Astapkovich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.