A háromszor beoltottak körében ötből egy ember kapta el az omikron változatot

Öt kórházi dolgozóból egy kapta el az új típusú koronavírus omikron változatát annak ellenére, hogy háromszor is be voltak oltva – állapította meg egy új svéd tanulmány.

Forrás: MTI2022. 04. 07. 15:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a fertőzöttek többségénél nem jelentkeztek tünetek, a vírusszám elég magas volt ahhoz, hogy akár kilenc napon át is képesek legyenek fertőzni – közölték az SVT svéd televízióban szerdán.

A kutatásban a stockholmi Danderyd kórház 375 dolgozóját tesztelték kétnaponta négy héten át. Több mint húsz százalékuknak lett pozitív a tesztje a harmadik vakcina felvétele utáni két hónapon belül. Többségük tünetmentes volt.

Először követtük végig a vírus koncentrációját a légutakban meglévő omikronfertőzés során. Meglepődtünk, hogy milyen sokak tesztje lett pozitív és milyen magas volt a vírusszámuk annak ellenére, hogy nem sokkal korábban kapták meg a harmadik oltást

– mondta el az adásban Charlotte Thalin szakorvos, aki részt vett a kutatásban.

A szakember szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a SARS–CoV–2 omikron változata képes kijátszani az immunrendszert.

Az eredmények ennek ellenére nem jelentik azt, hogy a vakcinák nem segítenének. Védenek a koronavírus okozta Covid–19 súlyos változata ellen, ami veszélyes lehet a be nem oltottakra, az idősekre és a kockázati csoportokba tartozókra – tette hozzá Thalin.

Minimalizálni akarjuk a fertőzés terjedését, mivel az új variánsok kialakulása valószínűbb, ha erősen terjed a fertőzés

– magyarázta.

A tanulmány szerint a kutatásban részt vevők többségét a Pfizer/BioNTech vagy az AstraZeneca vakcinájával oltották.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.