Több tízezreket mozgósítottak Sanghajban a lakosság tesztelésére

Legalább 38 ezer egészségügyi szakembert rendeltek a kínai nagyvárosba, amelyet két szakaszban lezártak.

Mártonffy Attila
2022. 04. 04. 19:45
null
Sanghaj, 2022. április 4. A koronavírus-járvány miatt védõruházatot viselõ dolgozó telefonál, miközben a helyi lakosok sorban állva várnak koronavírus-tesztelésre Sanghaj nyugati részén 2022. április 4-én. A kínai hadsereg elõzõ nap bejelentette, hogy katonai orvosokat és egészségügyi dolgozókat küldött Sanghajba a város mintegy 25 milliós lakosságának tesztelésére. Sanghajt az elõzõ hét elejétõl kezdve két szakaszban lezárták a vírus terjedésének megfékezésére. MTI/AP/Chen Si Fotó: Chen Si
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 38 ezer egészségügyi szakembert rendeltek Sanghajba Kína tizenöt tartományából a huszonötmilliós nagyváros koronavírus elleni harcának támogatására. Ilyen méretű mozgósításra a járvány 2020-as vuhani kitörése óta nem volt példa; akkor 43 ezer egészségügyi dolgozót küldtek a közép-kínai városba a járvány terjedésének megfékezésére, a megbetegedettek kezelésére. 

A csapat túlnyomó része az antigén- és a PCR-tesztek elvégzésében fog segíteni, a többiek a sebtében felállított szükségkórházak dolgozóinak terhét csökkentik – írta a Global Times kínai lap. A fertőzöttek elszigetelésére az egész városban sportstadionokat és kiállítási csarnokokat alakítottak át. A „felmentő sereg” része az a kétezer katonaorvos is, akiket a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg különböző kötelékeiből helyeztek Sanghajba. Ők a tesztelés mellett az orvosi ellátásban segítenek. A tömeges tesztelési akciót harminchat óra alatt kívánják teljesíteni a gyorsan terjedő omikron variáns okozta járványhullám összes esetének kiszűrésére.

Sanghajt a múlt hét elejétől kezdve két szakaszban lezárták a vírus terjedésének megfékezésére. 

Jelenleg, a lezárások második szakaszában a Huangpu-folyótól nyugatra található városrészekben van érvényben vesztegzár, amelyet a tervek szerint ma oldanak fel. Az első szakaszban lezárt, a folyótól keletre és délre fekvő területek teljes lezárását ugyan múlt pénteken feloldották, ám azokban a lakónegyedekben, ahol fertőzötteket találtak, kéthetes vesztegzár alkalmazásáról döntöttek, egységesen március 28-i kezdődátummal. A helyi egészségügyi hatóságok tegnap 425 újabb megbetegedést és 8581 új, panaszmentes fertőzöttet jelentettek. Ez a legmagasabb napi esetszám volt a mostani járványhullám során. A városban azonosított koronavírus-fertőzöttek száma ezzel hatvanezer fölé emelkedett. A sanghaji kormányzat a múlt héten elismerte, hogy nem volt megfelelően felkészülve az újabb járványhullámra, és nem tudott kielégítően gondoskodni a lezárt területeken élők szükségleteiről – tudósított az MTI. A múlt hét során a lezárt területeken élők akadozó élelmiszer-ellátásra, illetve élelmiszerhiányra, a központi karanténban elkülönített, tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek pedig rossz körülményekre panaszkodtak.

A kijárási tilalom miatt elnéptelenedett utca Sanghaj nyugati részén

Fotó: Chen Si

Csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma Kína egész területén is: vasárnap a kínai nemzeti egészségügyi bizottság 13 146 új koronavírus-fertőzöttet jelentett. A koronavírus-világjárvány 2020 februári kezdete óta ez a legmagasabb esetszám az országban. A hivatalos statisztika szerint az esetek többsége (11 691) tünetmentes. 

A kormány szombaton megerősítette, hogy ragaszkodik a „zéró Covid” stratégiájához, amely gyorsan bevezetett kijárási tilalommal, tömeges teszteléssel és karanténnal jár még kisebb fertőzésszámok esetén is. 

Sanghajban nem csak a mindennapi élet állt le, a gazdaság is megbénult. Megszűnt a pénzügyi pezsgés, s az intézkedések szigorát Elon Musk Tesla gigagyárától a Disneylandig megérzi minden vállalat, s különösen fájó ez az elektronikai iparnak, az autógyártásnak s a világ legnagyobb teheráru-kikötőjének, a helyi kieséseket pedig Kína teljes gazdasága megsínyli majd. A kiskereskedelmi boltok, a szállodák és éttermek elmaradó bevételei akár 3,7 százalékkal is visszavethetik Sanghaj éves bruttó hazai termékét (GDP). A pekingi kormány Kína egészére erre az évre 5,5 százalékban jelölte ki a növekedési rátát, ám több elemző szerint e cél eléréséhez igencsak neki kell veselkednie az ázsiai birodalom gazdaságának.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő dolgozó telefonál, miközben a helyi lakosok sorban állva várnak koronavírus-tesztelésre Sanghaj nyugati részén 2022. április 4-én (Fotó: MTI/AP/Chen Si)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.