Energiadiktatúrát kezdeményezhetnek az EU-ban

Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöldpolitikáért felelős alelnöke nem cáfolta, hogy létezik olyan javaslat, amely energiadiktatúrát vezetne be az Európai Unióban – közölte a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 30. 17:08
TIMMERMANS, Frans
Strasbourg, 2022. március 8. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament plenáris ülése után Strasbourgban 2022. március 8-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Edina, a magyar kormánypárt, a Fidesz európai parlamenti képviselője a héten arról a hírről kérdezte Frans Timmermanst, az EB alelnökét, amely szerint Brüsszel megtiltaná, hogy 18 °C-nál melegebbre fűtsék a belső tereket.

Az EB alelnöke nem cáfolta az értesülést, azonban kitérő választ adott arra, hogy hogyan képzelik el a gyakorlatban ezt az intézkedést

– olvasható Tóth Edina közleményében. A  V4NA információi szerint Brüsszel 18 Celsius-fokban határozná meg az épületek maximális belső hőmérsékletét.

Ezek után nem meglepő, hogy Frans Timmermans és csapata az elmúlt hetekben, hónapokban olyan szervezetekkel tárgyalt, melyek hasonló intézkedéseket szorgalmaznak.

Az EB-alelnök találkozóinak és tárgyalásainak listáján szerepel például egy holland szervezet, amely szerint éjszaka elegendő, ha csak 15 fok van a lakásban.

 

A szervezet honlapján több tippet is megoszt arról, hogyan csökkenthető a háztartások energiafelhasználása.

Ráadásul egy olyan oldalra is átirányítanak, ahol megmutatják, hol vásárolhat az ember teamécsesből és cserépből készült melegítőket – teszi hozzá a V4NA.

Egy tesztet is ki lehet tölteni, hogy mennyire takarékos az ember.

Egy másik szervezet pedig, amellyel Timmermans csapata tárgyalt, egy tanulmányban kifejti, mekkora energiamegtakarítást jelenet, ha minden helyiségben 0,5–1,5 °C-kal csökkentik az emberek a hőmérsékletet.

Hozzáteszik, hogy a fogyasztói magatartás fokozatosan változtatható meg.

Ezek után nem meglepő, hogy Timmermans is azt javasolja az embereknek, döntsenek úgy, hogy „kevésbé fűtenek, inkább biciklivel mennek, nem autóval, rövidebb ideig zuhanyoznak, hogy a ruháikat kiszellőztetik ahelyett, hogy kimosnák”.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mikor javasolják a brüsszeliták, hogy mindenki fogadjon maga mellé egy bichon kutyát. Hiszen Európa egyik legrégebbi kutyafajtája évszázadokon át kedvelt kísérője volt a hölgyeknek. Ráadásul nem csak házi kedvencként brillíroztak a kis fehér kutyák, hanem gyakorlati hasznuk is volt: ágymelegítőként szolgáltak a fázós nők és a betegek mellett – olvasható az oldalon.

Borítókép: Frans Timmermans (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.