Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Több mint egymillió ukrán tért haza a háború kezdete óta

Az ENSZ adatai szerint az ötmilliót is meghaladta a harcok elől külföldre menekültek száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 20. 20:31
Ungvár, 2022. március 9. Az orosz-ukrán háború elõl menekülõk várakoznak az ungvári vasútállomás elõtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkezõ menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelõhelyekre. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 1,1 millió ukrán tért vissza hazájába a február 24-i orosz invázió kezdete óta – közölte szerdán Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője. Február 24. óta 1,1 millió polgártársunk lépett be Ukrajnába – mondta sajtótájékoztatóján Demcsenko. A szóvivő arra nem tért ki, hogy milyen arányban tértek vissza azok az ukránok, akik az invázió elől menekültek, illetve azok, akik a háború előtt külföldön éltek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerdán közzétett adatai szerint azonban az ukrajnai menekültek száma meghaladta az ötmilliót.

A konfliktus nyolc hete után ötmilliónál tartunk, és még nincsen vége, ötmillió egyéni történet a veszteségekről és a traumákról

– jelentette ki Kelly Clements, az ENSZ menekültügyi főbiztosának a helyettese.

Európában a második világháború óta nem volt ilyen menekültáradat. Ugyanakkor érezhető az ukránok egy részének visszatérése az országukba, illetve az otthonukba. Olyannyira, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester felszólította a lakosokat, hogy egyelőre ne térjenek vissza. A harcok csúcspontján a 2,8 millió lakos felét evakuálták. Helyi médiumok becslése szerint ennek ellenére feltehetően mintegy ötvenezren térnek vissza a fővárosba. A konfliktus előtt a Kijev ellenőrzése alatt lévő ukrajnai területeken 37 millióan éltek, nem számítva a 2014-ben Oroszország által bekebelezett Krím félszigetet, sem az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeket.

Borítókép: Az orosz–ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.