A GRU váltja az FSZB-t az orosz hírszerzés élén Ukrajnában

Az orosz katonai hírszerzés veheti át az eddig az FSZB által ellátott hírszerzési feladatokat Ukrajnában. Az átszervezés fő célja az eddigi hibák kiküszöbölése, valamint a katonákkal való szorosabb együttműködés lehet.

2022. 05. 10. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború további szakaszában az orosz katonai hírszerzés (GRU) fogja ellátni az elsődleges hírszerzési feladatokat Ukrajnában − számolt be több nyugati sajtóorgánum. A GRU az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) váltja az invázió szempontjából kiemelten fontos szerepkörben, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök − amerikai és brit hírszerzési információk szerint − az FSZB gyenge teljesítményét nevezte meg a Kijev elfoglalására irányuló offenzíva sikertelenségének fő okaként. Amerikai tisztviselők szerint 

a nagy múltú titkosszolgálat presztízse az utóbb időben jelentősen csökkent az orosz hadsereg köreiben, 

egyes jelentések szerint több orosz tiszt, köztük számos zászlóalj parancsnoka nem hajlandó végrehajtani a felsőbb szintekről érkező utasításokat. A GRU kinevezése többek közt ezt a problémát hivatott orvosolni. 

A GRU sokkal hatékonyabb lehet a harctéren, jobb kapcsolatot ápol a katonákkal, jobban kiépített logisztikai hálózata van

− magyarázta a The Daily Telegraph brit konzervatív napilapnak Andrej Szoldatov orosz titkosszolgálatokra specializálódott kutató. 

Az, hogy az FSZB milyen feladatokat fog ellátni ezután Ukrajnában, még kérdéses, azonban valószínűleg nagyszabású személyi átalakítás várható, főként a külföldi hírszerzéssel foglalkozó részlegen. A múlt hónapban járta körbe a világsajtót Szergej Beszeda FSZB-vezető és több száz, az osztálya alá tartozó alkalmazott bebörtönzésének és elbocsátásának híre, ez lehetett a reformkísérlet első lépése.

A GRU ezen a néven 1942 óta működik, azonban elődje már a napóleoni háborúk idején is látott el hírszerzési tevékenységet. A II. világháború alatt a GRU legfőbb feladata a központi hatalmakról való információ gyűjtése volt. A hidegháborúban aztán még inkább felértékelődött a szolgálat szerepe a nyugati blokkal folytatott fegyverkezési verseny és a proxyháborúk területén. 

A GRU egyik legjelentősebb sikere ebben az időszakban a brit atomfegyverprogram szabotálása volt.

Emellett a szolgálathoz tartozó Szpecnaz-alakulatok szinte mindegyik hidegháborús konfliktusövezetben aktívan jelen voltak, az 1979-ben indított afganisztáni háborúban kiemelt szerepük volt a felderítésben, a megfigyelésben. A katonai hírszerzés a Szovjetunió felbomlását is viszonylag érintetlenül vészelte át, 2010-ben ugyan nevet változtatott, azonban azóta is a GRU akronímát használják a legtöbb helyen. Annak ellenére, hogy a Nyugat számára régóta ismerős szolgálatról van szó, 

viszonylag kevés pontos információval rendelkeznek a GRU felépítéséről, tevékenységéről, valamint az alkalmazottak létszámáról.

A nyugati hírszerzési források szerint az ukrajnai feladatokat Vlagyimir Alekszejev tábornok fogja koordinálni, akit még 2012-ben neveztek ki a szolgálat vezetőhelyettesévé. Alekszejev neve nem ismeretlen a nyugati országoknak: 

az Egyesült Királyság és az Európai Unió szerint is ő irányíthatta a volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya elleni merényletet.

Szergej és Julija Szkripalt még 2018-ban a dél-angliai Salisburyben, a vegyi fegyvernek számító novicsok idegméreggel próbálták megölni, a nyomozás szálai pedig a GRU-hoz vezettek. Alekszejev azóta felkerült az unió szankciós listájára, valamint az Egyesült Államok is büntetőintézkedéseket vezetett be ellene, miután a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozással vádolták meg. Andrej Szoldatov szerint a tábornok képes lehet helyrehozni azokat a hibákat, amelyeket az FSZB elkövetett a háborút megelőzően és annak első szakaszában. 

Alekszejev testközelből tapasztalta meg a harcokat Szíriában, valamint a donbaszi konfliktus idején. Tiszttársai leírása alapján vakmerő, magabiztos és brutális parancsnok

− fogalmazott a szakértő.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.