Nagy erőkkel kutatják az oroszokkal együttműködő ukránokat

A törvény szerint akár életfogytiglan tartó börtönbüntetést is kaphatnak a kollaboráns állampolgárok.

2022. 05. 07. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A biztonsági szolgálatok elkezdték felderíteni az állítólagos kollaboránsok ügyeit – mondta pár nappal ezelőtt Dmitro Ivanov, a csernyihivi terület katonai adminisztrációjának helyettes vezetője. – Úgy hisszük, ezek az emberek még mindig közöttünk élnek – folytatta Ivanov, aki hozzátette: nem sok esetről szó, ugyanis a helyiek nagyon szoros kapcsolatot ápolnak egymással, és a közösségi összetartás most erősebb, mint valaha.

 

Szigorú büntetés

A csernyihivi tisztviselő szavaival ellentétben csak Harkiv régióban már négyszáz ukrán állampolgárt állítottak elő az orosz egységekkel való együttműködésük miatt. Az ezt lehetővé tevő törvényt egyébként már az invázió első napjaiban megszavazta az ukrán törvényhozás. A jogszabály értelmében nemcsak a kollaboráns tevékenység büntetendő, hanem az orosz agresszió nyilvános tagadása, valamint Moszkva bárminemű támogatása is. 

Akiket valamely vádpontban bűnösnek találnak, azok akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphatnak, sőt ha tevékenységük bizonyíthatóan akár csak egyetlen ukrán életébe is került, úgy életfogytiglanra ítélhetik őket. 

– A kollaboránsok felelősségre vonása elengedhetetlen. Hogy ez ma történik vagy később, az már más kérdés. A legfontosabb, hogy igazságot szolgáltassunk – fogalmazott korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az oroszokkal való együttműködés formái szerteágazóak: a kollaboránsok gyakran foszforral jelölik meg a különböző ukrán állásokat, ami megkönnyíti beazonosításukat, ezáltal az orosz tüzérség könnyedén célba tudja venni azokat. Mások élelmiszer- és utánpótlásraktárakhoz vezették el az ellenséges egységeket. Legutóbb Anton Herascsenko, az ukrán belügyi tárca tanácsadója számolt be arról Facebook-bejegyzésében, hogy a Mariupolt ostromló orosz csapatokat egy ukrán áruló – aki korábban az Azovsztal acélmű villanyszerelőjeként dolgozott – vezette el az ukrán erők utolsó bástyájaként szolgáló gyár alagútrendszerének bejáratához.

Anatolij Fedoruk bucsai polgármester elmondása szerint a város orosz megszállása alatt a kollaboránsok megadták az ellenállók pontos lakcímét és nevét az orosz katonáknak. 

Láttam a kivégzési listákat, melyeket az árulók diktáltak le. Természetesen hatóságaink fel fogják kutatni és meg fogják büntetni ezeket az embereket

– fogalmazott Fedoruk az AP hírügynökségnek.

 

Megkérdőjelezhető bizonyítékok, nehéz beazonosítás

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy milyen bizonyítékok alapján lehet majd elítélni az oroszokkal együttműködőket. Szemtanúk, szomszédok vallomásaira hagyatkozni veszélyes ilyen helyzetben, könnyen lehet, hogy például valamilyen személyes konfliktus miatt így próbálhatnak meg bosszút állni. Az ukrán hatóságok márciustól rendszeresítettek egy amerikai fejlesztésű, mesterséges intelligencia által működtetett arcfelismerő technológiát, melyet többek közt halottaik vagy az elesett orosz katonák beazonosítására használnak. 

Sokan úgy gondolják, ez is segíthet majd a kollaboránsok felismerésében.

Ugyanakkor itt is fennáll a veszélye, hogy ártatlan emberek kerülnek a vádlottak padjára, hiszen a mesterséges intelligencia sem tévedhetetlen. – Egy alapvetően jó szándékú technológia visszafelé sülhet el, éppen azoknak az embereknek ártva ezzel, akiknek segítenie kellene – fogalmazott ezzel kapcsolatban Albert Fox Cahn, a technológia szakértője a Reuters hírügynökségnek.

Az oroszokkal való együttműködés egyébként nem a február 24-i inváziót követően kezdődött, 2014 óta tapasztalható Ukrajna egyes részein. Alapvetően nagyobb a kollaboránsok száma azon területeken, ahol nagyszámú orosz ajkú népesség él, így például a Donbasz régióban. Február óta azonban – nem meglepő módon – megnövekedett a számuk, több üzletember, állami tisztviselő és a hadsereg tagjai közül is átálltak az oroszok oldalára. Zelenszkij április elején a biztonsági szolgálat két tábornokát is megfosztotta tisztségétől, miután árulással vádolták meg őket. 

Olekszij Danilov, az ukrán védelmi tanács elnöke korábban arról beszélt, hogy a kollaboránsok névjegyzékét nyilvánossá fogják tenni, 

azt azonban, hogy hány nevet tartalmaz a lista és mikor válik elérhetővé, nem árulta el. Tekintve, hogy mennyire nehéz beazonosítani azokat, akik ténylegesen együttműködtek az oroszokkal, és hogy könnyen akár ártatlan embereket is megbélyegezhetnek, egy ilyen lista közzététele súlyos és beláthatatlan következményeket vonhat maga után.

Borítókép: Feltételezett kollaboránsok elfogására irányuló akciót hajt végre az ukrán biztonsági szolgálat Harkivban (Fotó: AP/Felipe Dana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.