Egymillió szír menekültet telepítene haza Törökország

Recep Tayyip Erdogan „nyitott ajtók politikája” is megváltozott.

2022. 05. 05. 6:14
null
Turkish Minister of Interior Süleyman Soylu greets a boy as he arrives with a delegation to inaugurate a housing complex for internally displaced Syrians built with Turkey's support, at the Kammouneh camps near the town of Sarmada in Syria's northwestern Idlib province, on May 3, 2022. (Photo by Aaref WATAD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország egy olyan terven dolgozik, amelynek segítségével egymillió, önkéntesen jelentkező szíriai menekült térhetne vissza hazájába – jelentette be Recep Tayyip Erdogan. 

A török elnök tájékoztatása szerint helyi és nemzetközi civil szervezetek bevonásával százezer házat építenének az utolsó lázadók – és szélsőségesek – uralta, de részben török erők által biztosított Idlíb tartományban.

A lakónegyedeken kívül mecseteket, iskolákat, egészségügyi központokat, szociális intézményeket és játszótereket is felhúznának, valamint az ipar és mezőgazdaság támogatásával a munkahelyteremtéshez is hozzájárulnának. A költségeket nem hozták nyilvánosságra, de ha minden a forgatókönyvnek megfelelően halad, 2022 végére elkészülnének a munkával. Erdogan elmondása szerint egyébként Törökország 2016-os szíriai beavatkozása óta nagyjából félmillió szíriai térhetett már haza a biztonságos területekre.

szír házak
Fotó: AFP/Aaref Watad

Az ötlet nem teljesen új keletű, a török elnök korábban már az Európai Uniónak is felvetette, hogy pénzügyi forrásokkal támogassák a visszatelepítés feltételeinek megteremtését. A retorika annyiban mégis fordulatot jelent, hogy éppen tavaly figyelmeztetett: 

amíg mi vagyunk hatalmon, Isten egyetlen teremtményét sem vetjük gyilkosok karmai közé!

Csakhogy a tét most éppen az, hogy vajon két évtized után Recep Tayyip Erdogan meg tudja-e őrizni a hatalmat a 2023-as választásokon? A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a második fordulóban Ekrem Imamoglu isztambuli, Mansur Yavas ankarai polgármesterektől, de még Kemal Kilicdaroglu köztársaságpárti vezetőtől is vereséget szenvedne. Igaz, a szavazás napja messze van, a magyarországihoz hasonló ellenzéki összefogás még csak formálódik, miközben az sem eldöntött, hogy ki indulna ellene.

Az ellenzék viszont újra és újra kijátssza a „menekültkártyát”, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője például többször egyértelművé tette, hogy megválasztása esetén hazaküldi a szíriai menekülteket.

Ebben szerepet játszik az is, hogy Törökországban már nyoma sincs a régi „nyitott ajtók politikájának”. Az ország nagyjából ötmillió menekültnek ad otthont, akik közül körülbelül négymillióan a szírek vannak. A török társadalom egy része a gyengélkedő gazdaságért, a magas inflációért az olcsón munkát vállaló, nehezen beilleszkedő menekülteket teszi felelőssé.

A bevándorlásellenes hangulatot csak szítják az olyan esetek, mikor szírek török nőkkel erőszakoskodnak, vagy amikor menekültek egy ártalmatlan szóváltás után halálra késeltek egy török fiatalt. Előfordult, hogy ilyenkor a feldühödött tömeg a saját kezébe próbálta venni az igazságszolgáltatást, és szír többségű lakónegyedekben randalírozott.

A közhangulat változására mára a török kormány is reagált. Korábban például Törökország több tartományában 25 százalékos kvótát szabtak a külföldi lakosok számára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az intézkedéssel megpróbálja megakadályozni a „gettósodást”, hogy egyes török városokban bevándorlónegyedek alakuljanak ki. 

 

Borítókép: Süleyman Soylu török belügyminiszter a szíriai Idlíb tartományban visszatérő menekültekkel  (Fotó: AFP/Aaref Watad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.