időjárás 35°C Pál 2022. június 30.
logo

Elismerte a rendőrség, hogy későn lépett közbe a texasi lövöldözés során

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.28. 15:52 2022.05.28. 15:57
Elismerte a rendőrség, hogy későn lépett közbe a texasi lövöldözés során

Elismerte hibáját a texasi állami közbiztonságért felelős rendvédelmi szervezet (DPS) igazgatója, amiért nem léptek közbe időben a keddi iskolai lövöldözés során, közben pedig texasi konferenciáján az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) kiállt a fegyverviselés joga mellett.

Steven McCraw ezredes, a DPS igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: miután a 18 éves Salvador Ramos kedden egy AR–15 típusú félautomata fegyverrel belépett az uvalde-i Robb Általános Iskola hátsó bejáratán az épületbe, majd egy osztályteremben lövöldözni kezdett, a sokkos állapotban lévő iskolások közül ketten összesen hatszor kértek segítséget a rendőrségtől a 911-es vészhelyzeti telefonszámon. Eközben mintegy húsz rendőr majdnem egy órán át várt az osztályterem előtti iskolai folyosón. Ramos végül 19 iskolást és két tanárt lőtt agyon, mielőtt a rendőrök megrohanták a termet és lelőtték az ámokfutót.

Az iskolában felsorakozott rendőrök parancsnoka, aki a helyi iskolai kerület rendőrségének uvalde-i rendőrkapitánya is egyben, a helyszínen úgy gondolta, hogy Ramos elbarikádozta magát az osztályteremben, és a gyerekek már nincsenek közvetlen veszélyben, ezért a rendőrségnek van ideje felkészülni − mondta el McCraw ezredes.

Utólag, mai tudásunk birtokában, ebből a székből nézve, ahol most ülök, ez nem volt helyes döntés. Ez rossz döntés volt. Pont

− szögezte le a texasi szerv igazgatója.

Az uvalde-i mészárlás az elmúlt közel egy évtized legvéresebb lövöldözése volt az Egyesült Államokban, és nyomában ismét fellángolt a vita az amerikai fegyvertartási és fegyverviselési szabályozásról.

Borítókép: Az áldozatainak nevével ellátott keresztek a texasi uvalde-i Robb Általános Iskolánál 2022. május 26-án (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.