Elismerte a rendőrség, hogy későn lépett közbe a texasi lövöldözés során

A helyszínre érkező rendőrök parancsnoka úgy gondolta, hogy a rendőrségnek van ideje felkészülni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 28. 15:52
null
Uvalde, 2022. május 27. Az áldozatainak nevével ellátott keresztek a texasi uvaldei Robb Általános Iskolánál 2022. május 26-án. Két nappal korábban a 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó tizenkilenc diákot és két tanárt lõtt agyon. MTI/AP/Jae C. Hong Fotó: Jae C. Hong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte hibáját a texasi állami közbiztonságért felelős rendvédelmi szervezet (DPS) igazgatója, amiért nem léptek közbe időben a keddi iskolai lövöldözés során, közben pedig texasi konferenciáján az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) kiállt a fegyverviselés joga mellett.

Steven McCraw ezredes, a DPS igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: miután a 18 éves Salvador Ramos kedden egy AR–15 típusú félautomata fegyverrel belépett az uvalde-i Robb Általános Iskola hátsó bejáratán az épületbe, majd egy osztályteremben lövöldözni kezdett, a sokkos állapotban lévő iskolások közül ketten összesen hatszor kértek segítséget a rendőrségtől a 911-es vészhelyzeti telefonszámon. Eközben mintegy húsz rendőr majdnem egy órán át várt az osztályterem előtti iskolai folyosón. Ramos végül 19 iskolást és két tanárt lőtt agyon, mielőtt a rendőrök megrohanták a termet és lelőtték az ámokfutót.

Az iskolában felsorakozott rendőrök parancsnoka, aki a helyi iskolai kerület rendőrségének uvalde-i rendőrkapitánya is egyben, a helyszínen úgy gondolta, hogy Ramos elbarikádozta magát az osztályteremben, és a gyerekek már nincsenek közvetlen veszélyben, ezért a rendőrségnek van ideje felkészülni − mondta el McCraw ezredes.

Utólag, mai tudásunk birtokában, ebből a székből nézve, ahol most ülök, ez nem volt helyes döntés. Ez rossz döntés volt. Pont

− szögezte le a texasi szerv igazgatója.

Az uvalde-i mészárlás az elmúlt közel egy évtized legvéresebb lövöldözése volt az Egyesült Államokban, és nyomában ismét fellángolt a vita az amerikai fegyvertartási és fegyverviselési szabályozásról.

Borítókép: Az áldozatainak nevével ellátott keresztek a texasi uvalde-i Robb Általános Iskolánál 2022. május 26-án (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.