A CEU újabb fórumon támadja hazánkat

Tudományos álca mögé bújtatott támadást intézett hazánk ellen a CEU magyar oktatója. Bárd Petra a társszerzője a European Law Journal című tudományos lapban ebben a hónapban megjelent publikációnak, melyben ő és a szintén CEU-hoz köthető szerzőtársa az ukrán válsággal összefüggésben sürgetik a jogállamisági rendelet alkalmazását Magyarországgal szemben – olvasható az Alapjogokért Központ közleményében.

Forrás: Alapjogokért Központ2022. 06. 23. 19:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A saját hazáját háború idején támadó Bárd szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió ürügyként szolgált a jogállamiságról folytatott uniós párbeszéd háttérbe szorítására. 

A szerzők azért türelmetlenek és elégedetlenek, mert az Európai Bizottság nem lép fel kellően gyorsan és kellő eréllyel hazánkkal szemben. 

Következtetésük szerint az április 3-i választásokat megelőzően az Európai Bizottság folyamatosan kifogásokat talált, hogy elkerülje a jogállamisági rendelet alkalmazását Magyarországgal szemben.

A cikkben szokás szerint a nyílt társadalom hálózatához tartozó szervezetekre, így a V-Dem Intézetre és a Freedom House-ra hivatkoznak saját álláspontjuk alátámasztására. 

Ezekre alapozva tesznek olyan hazug állításokat, minthogy Magyarország az autokratizálódás jegyeit mutatja vagy hogy hazánkban a szabadság drámai módon csökkent, szinte már nem is tekinthető szabad országnak

– írja az Alapjogokért Központ.

A szerzők politikai-ideológiai elfogultságát jól mutatja, hogy a nemzetközi megfigyelők megállapításaival ellentétben az április 3-i hazai választásokat tisztességtelennek tartják.

Bárd Petra a Közép-európai Egyetem (CEU) jogi tanulmányok tanszékének kutatója és kutatási tag a CEU Demokrácia Intézetében. Részt vesz az Európai Bizottság által finanszírozott RECONNECT konzorcium munkájában, melynek nemzetközi tanácsadói testületében olyan tudományos személyek foglalnak helyet, akik rendszeresen támadják hazánkat a nemzetközi médiában és tudományos fórumokon, így Kim Lane Scheppele, Anne Applebaum vagy az a Halmai Gábor, aki 2001–2004 között a Soros Alapítvány Kuratóriumának elnöke volt. Bárd emellett tagja a The Good Lobby nevű kezdeményezésnek, mely a lobbizást mint a demokratikus részvétel egyik formáját támogatja. A szervezet egyik fő támogatója az Open Society Foundations.

2016 óta Bárd számos, az Európai Parlament LIBE Bizottsága által finanszírozott tanulmány elkészítésében vett részt, többek között a médiaszabadság, a kisebbségvédelem, a jogállamiság és a gyűlöletbeszéd témakörében. 

A vele szorosan együttműködő Kim Lane Scheppele, valamint a nyílt társadalom hálózatával szintén intenzív kapcsolatot ápoló Daniel Kelemen voltak azok, akik az Európai Parlament zöld képviselőcsoportjának felkérésére, a Magyarországot elítélni szándékozó folyamat felgyorsítása érdekében elkészítették a bizottság írásbeli értesítésének tervezetét. Ez a dokumentum a Magyarországgal szemben jogállamiság címszó alatt az európai zöldek által megfogalmazott, hiányosságoktól hemzsegő, koncepciózus politikai vádirat.

Az Alapjogokért Központ írását ITT olvashatja.

Az eredeti írás pedig itt olvasható: papers.ssrn.com

Borítókép: a Közép-európai Egyetem – angol nevén Central European University (CEU) – épülete Budapesten, az V. kerületi Nádor utcában (Fotó: MTVA/Balaton József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.