időjárás 17°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Lapozó: Marine Le Pen szerint az olajembargó ostobaság volt

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM
2022.06.07. 18:41 2022.06.07. 18:52
Lapozó: Marine Le Pen szerint az olajembargó ostobaság volt

Stockholm közölte: nem kér az EU-s minimálbérből, eközben Spanyolország és Marokkó a ceutai és melillai határok újranyitásáról tárgyal. · Hiába az erőfeszítések, továbbra is rendőrhiány van Svédországban · Franciaországban Marine Le Pen kijelentette: az olajembargó ostobaság volt.

Stockholm nem kér az EU-s minimálbérből

Hétfőn az Európai Palament és az EU Tanács tárgyalópartnerei megállapodtak az uniós minimálbérről szóló törvénytervezetről. A svéd kormány közölte, nem támogatja a javaslatot, és azt kéri a Riksdagtól (országgyűléstől), szavazzon nemmel az irányelvekre. Ezt a munkaügyi és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős miniszter jelentette be. Eva Nordmark hozzátette, álláspontjuk szerint a bérképzést politikai beavatkozás nélkül, a szakszervezetek részvételével kell intézni.

„Természetesen fontos, hogy mindenki, aki dolgozik, meg tudjon élni a béréből, és ne legyen negatív bérverseny az EU-ban. Úgy gondoljuk, ez valós és fontos ambíció. Azonban Svédországban erre a szociális partnerek nyújtanak garanciát” – mondta el a miniszter. Stockholm sohasem akart uniós szintű szabályozást, ebben széles körű a politikai konszenzus – ráadásul Svédországban nincsen minimálbér sem.

Forrás: SVT

Spanyolország és Marokkó a ceutai és melillai határok újranyitásáról tárgyal

José Manuel Albares külügyminiszter május 11-én, marokkói kollégájával folytatott találkozója után jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában lezárt határokat rendezetten, fokozatosan és a kölcsönös előnyöket szem előtt tartva fogják újranyitni. Első lépésként május 17-én megnyitották a két enklávé határállomását az Európai Unió állampolgárai előtt, ezután május 31-én már a határ menti munkavállalókat is átengedték Ceutába és Melillába. A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a keddi találkozón pontosítják a határnyitás utolsó szakaszának részleteit, melynek eredményeként már teljesen szabaddá válik majd az emberek és az áruk mozgása a két autonóm város között. Ez utóbbi alapos munkát igényel, hogy megfelelő kontroll alatt lehessen tartani egyebek mellett a határon átnyúló, illegális árukkal folytatott kereskedelmet és a migrációt.

Forrás: Rtve.es

Az erőfeszítések ellenére továbbra is rendőrhiány van Svédországban

Húszezerről huszonkétezerre emelkedett a rendőrség létszáma az utóbbi években, de a testület így sem tud lépést tartani a robbanásszerűen bővülő bűnözéssel.

A rendőrségi szakszervezet megbízásából készült felmérésben kétezer rendőrt kérdeztek meg. A felmérésből kiderült, hogy az esetek 23 százalékában, amikor az intézkedő rendőrnek erősítésre lenne szüksége, egyedül marad a szituációban. A szervezet vezetője szerint a létszámkérdés mellett rendezni kellene a rendőrök fizetését, és más módon is értékelni a munkájukat, ami segítene abban, hogy meg is lehessen tartani a munkaerőt. Az országos rendőrparancsok egyetért a szakszervezettel, szerinte is béremelésre van szükség. Anders Thornbeg szerint aggasztóak a jelek, és a felmérés sokat elárul a testület nehéz helyzetéről.

Forrás: Sveriges Radio

Marine Le Pen: Az olajembargó ostobaság volt

Marine Le Pent kedden a Franceinfo televízióban kérdezték az Európai Unió hatodik szankciós csomagjáról, azon belül az olajembargóról. A Nemzeti Tömörülés elnöke a franciaországi parlamenti választások első fordulója előtt hat nappal közölte, hogy az uniós olajembargó ostobaság volt Brüsszel részéről, és egyben nagyon káros a francia emberek számára. Ezért ha ő képviselte volna Franciaországot, biztosan nem szavazta volna meg.

A képviselőjelölt kifejtette, hogy az Európából kitiltott kőolajat Oroszország egyébként még magasabb áron más partnereknek – például Indiának – adja majd el, ezért Európa a szankcióval nemhogy nem vágja el Moszkva bevételi forrásait, hanem még gazdagabbá teszi az orosz államot. Miközben Oroszország el lesz ragadtatva, a franciák egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Egy normandiai benzinkúton a benzin literenkénti ára már elérte a 2,4 eurót (933 forintnak megfelelő összeget).

Le Pen emlékeztetett, hogy a közeljövőben a földgázembargó is terítékre kerülhet majd az EU-ban. Felidézte, hogy Brüsszel a földgázembargóra vonatkozó egyeztetéseket csak a francia elnökválasztásra tekintettel halasztotta el korábban azért, hogy az ne veszélyeztesse Emmanuel Macron újraválasztását. Azonban a kérdés minden bizonnyal hamarosan újra napirendre kerül, amelynek következménye drámai lesz: a már most is igen magas gázszámlákat a háromszorosára növeli majd Franciaországban.

Le Pen eloszlatta a műsorvezetők illúzióit a földgáz árának végtelenségig tartó kormányzati befagyasztásával kapcsolatban, amikor a pártvezető arról tájékoztatta a műsorvezetőket, hogy Brüsszel 2023-tól már nem engedélyezi az energiahordozók árának állami szabályozását.

„Asszonyom, az ármaximálás nem tart mindörökké. Ez egy átmeneti döntés, egy átmeneti szabályozás a tartós megoldás helyett” – mondta Le Pen.

Forrás: FRancetvinfo.fr

Borítókép: Marine Le Pen (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.