Lapozó: Ukrajna kevesli a spanyol kormánytól kapott fegyverszállítmányt

Ötven francia városban tüntetnek az egészségügyi dolgozók · Migránsmaffiákat számolt fel a spanyol rendőrség · A járvány hetedik hullámától tart Franciaország.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 07. 15:07
null
Madrid, 2022. február 24. Tüntetõk tiltakoznak az Ukrajnát ért orosz támadás ellen a madridi orosz nagykövetség épülete elõtt 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez Fotó: Rodrigo Jiménez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven francia városban tüntetnek az egészségügyi dolgozók

Kilenc egészségügyi szakszervezet hívta demonstrációra a francia egészségügyi dolgozókat, Franciaország-szerte ötven nagy- és kisvárosban szerveződnek megmozdulások kedd délután. Párizsban az egészségügyi minisztérium előtt gyülekeznek majd a tüntetők. A demonstráló orvosok és ápolók nemcsak a bérek emelését követelik, hanem a személyzet létszámának bővítését is. Franciaországban eddig 120 sürgősségi szolgálat adott le vészjelzést hiányzó személyzet és források miatt, a működésképtelenség felé sodródó osztályok közül eddig hetvennégy kényszerült teljes vagy részleges bezárásra. A személyzet vészes hiányát a koronavírus-járvány idején kimerült ápolók hosszú távú betegállománya, valamint az oltási kötelezettség miatt az ellátásból kizárt oltatlan orvosok és ápolók távolléte okozza. Bordeaux és Cherbourg kórházaiban már csak akkor fogadnak sürgősségi ellátásra betegeket, ha a páciensek először egy külön telefonszámon jelentik be egészségügyi vészhelyzetüket, és ha a probléma telefonos elbírálása után engedélyt kapnak az ellátásra.

A sürgősségi ellátás szempontjából július különösen kritikus lesz, augusztus pedig maga a pokol

– figyelmeztetett Pierre Schwob-Tellier, az Inter-Urgences kollektíva képviselője.

Forrás: bfmtv.com

 

Migránsmaffiákat számolt fel a spanyol rendőrség

A spanyol rendőrség két, egymással kapcsolatban álló bandán ütött rajta, akik Marokkó és a Kanári-szigetek között szerveztek migránsjáratokat, elősegítve ezzel az illegális bevándorlást. Több mint kétszáz afrikait juttattak át Lanzarotéra és Fuerteventurára hat csónakkal. Az utasoktól fejenként átlagosan háromezer eurót kértek el az életveszélyes utazásért. A rendőrség kiderítette, hogy kezdetben drágábban szervezték az illegális járatokat, azonban ezt kevés migráns tudta kifizetni, így végül csökkentették az árakat, hogy fel tudják tölteni a csónakokat. Az akció keretében nyolc embert tartóztattak le, négyen a Kanári-szigeteken, négyen pedig a félszigeten tartózkodtak. A maffia több mint hatszázezer eurós nyereségre tett szert az általuk üzemeltetett útvonalak révén. Az összes fogvatartottat az igazságügyi hatóság rendelkezésére bocsátották, közülük hárman már előzetes letartóztatásban vannak.

Forrás: rtve.es

 

A járvány hetedik hullámától tart Franciaország

Franciaországban a koronavírus-járvány hetedik hullámára figyelmeztetnek a szakemberek. A fertőzésszámok ismét növekednek: átlagosan napi 22 ezer új esetet regisztráltak a múlt héten, valamint a halálozások száma ugyancsak tartósan emelkedni kezdett.

Christophe Prudhomme, a sürgősségi orvosok szövetségének szóvivője már a vészharangot kongatja:

A helyzet már most is katasztrofális, és ez csak tovább romlik majd. A sürgősségi osztályok bezártak, nem tudom, ki fogja az ellátást biztosítani. Ismét lesznek koronavírussal fertőzöttek azokon a pácienseken felül, akiket már így sem tudunk ellátni. A katasztrófa felé haladunk

– mondta a szóvivő.

Forrás: bfmtv.com

 

Ukrajna kevesli a spanyol kormánytól kapott fegyverek mennyiségét

Szerhij Pohoreltsev, Ukrajna spanyolországi nagykövete úgy fogalmazott: – Hálásak vagyunk, ugyanakkor kevéssé elégedettek. Az ukránok szerint az a kétszáz tonnányi katonai felszerelés, amelyet Spanyolország legutóbb a rendelkezésükre bocsátott, alig két órányi harcra elegendő, ugyanis az oroszokkal fennálló konfliktus rendkívül súlyos. Pohoreltsev ezért a segélyek növelését kérte Spanyolországtól, valamint azt is, hogy egészítsék ki a leszállított fegyvereket Leopard tankokkal, mert azoknak nagyobb hasznát veszik. A nagykövet szerint a spanyol védelmi minisztérium nyitott ez ügyben, ugyanakkor oktatókat kell biztosítania, akik kiképzik az ukránokat ezeknek a járműveknek a használatára. A nagykövet hozzátette: nem kérnek semmi olyat, amit Spanyolország ne tudna teljesíteni. Végül arra panaszkodott, hogy a spanyol kormány küldi az egyik legkevesebb segítséget az ukrán hadseregnek.

Forrás: as.com

Borítókép: Tüntetők tiltakoznak az Ukrajnát ért orosz támadás ellen a madridi orosz nagykövetség épülete előtt 2022. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.