A holland kormány nem ellenzi, hogy Ukrajna tagjelölt legyen

Mark Rutte kormányfő szerint azonban Kijevnek még sok házi feladata van a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 17. 21:15
RUTTE, Mark; ZELENSZKIJ, Volodimir
Hága, 2022. május 12. Mark Rutte holland miniszterelnök videókapcsolaton keresztül szól az ukrán parlamenthez Hágában 2022. május 12-én. Az NlTimes hírportál jelentése szerint a holland kormányfõ Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérésére mondott beszédet a kijevi törvényhozásban. MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal Fotó: Sem van der Wal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia nem ellenzi, hogy Ukrajna az Európai Unió tagjelöltje legyen − jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján. Az NlTimes hírportál tudósítása szerint Hoekstra azt mondta, hogy a kormány észszerűnek és méltányosnak találja az Európai Bizottság aznap ismertetett javaslatát, és Hollandia az európai egység érdekében pozitívan áll a tagjelölti státus megadásához.

A külügyminiszter szerint azonban még évekbe telhet, mire Ukrajna és Moldova csatlakozik az EU-hoz, mert meg kell felelniük egyebek között az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak, köztük a jogállamiság és a működő piacgazdaság kritériumának. Ez egy szilárd követelményrendszer, amely nem képezheti alku tárgyát

− tette hozzá.

Mark Rutte holland kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: az Európai Bizottság észszerű kompromisszumot talált azáltal, hogy feltételek melletti tagjelöltségi státust ajánlott Ukrajnának. 

Kijevnek azonban még sok házi feladata van a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt

− tette hozzá. Rutte korábban úgy nyilatkozott: „nincs túl nagy esély arra, hogy Ukrajna rövidesen európai uniós tagjelölt ország lesz, mivel túl sok tagországnak nem tetszik ez az ötlet, továbbá igazságtalan lenne a nyugat-balkáni országokkal szemben is, amelyek már régóta várnak ugyanerre a státusra”. A kormányfő akkor azt is mondta: 

úgy véli, Ukrajna az ellene indított orosz háború előtt nagyon messze volt a tagjelöltségtől.

Miután pénteken mégis üdvözölte, hogy az Európai Bizottság Ukrajnának tagjelölti státust ajánlott, hozzátette azt is, hogy a kormány nem engedett ebben a kérdésben, és nem szeretné, ha elsietnék a folyamatot.

A tagjelölti státus elnyerése azt jelezné Ukrajnának, hogy támogatjuk őket. Döntő fontosságú Oroszország megállítása és Ukrajna győzelme a háborúban. Ha nem teszünk semmit, előbb vagy utóbb el kell gondolkodni azon, hogy ki lesz a következő áldozata az orosz agressziónak

− jelentette ki a holland miniszterelnök.

A brüsszeli bizottság pénteken Moldovának is a tagjelölt státus megadását ajánlotta. Elnöke, Ursula von der Leyen közölte, hogy Moldova és Georgia is bizonyította elkötelezettségét az európai uniós értékek betartása iránt. Georgia esetében viszont a testület azt állapította meg, hogy meg kell adni az országnak az uniós tagság perspektíváját, de a tagjelölt státushoz még Tbiliszinek „rendeznie kell bizonyos kérdéseket”.

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök videókapcsolaton keresztül szól az ukrán parlamenthez Hágában 2022. május 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.