Pozitív fordulat: Hollandia nem akadályozza tovább a nyugat-balkáni bővítést

Száznyolcvan fokos fordulatot vett a holland kormány álláspontja a nyugat-balkáni uniós bővítést illetően. Az eddigiekkel ellentétben már nem akadályoznák meg Albánia és Észak-Macedónia csatlakozását. Ez jelentős előrelépés a gazdaságilag és politikailag, valamint az illegális bevándorlás szempontjából kiemelt jelentőségű régió integrációját tekintve.

2022. 06. 14. 6:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holland fordulat

Hollandia többéves rendíthetetlen álláspontját átértékelve a jövőben már nem akadályozza Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozását − számolt be tegnap az Euractiv brüsszeli hírügynökség. Éppen ellenkezőleg, Mark Rutte holland kormányfő most már azon dolgozik, hogy meggyőzze azokat a tagállamokat, amelyek idáig ellenezték a nyugat-balkáni bővítést, vagyis ebben a kérdésben eddig Hága szövetségesei voltak. 

Az Európai Unión belül mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni régió megőrizze stabilitását és megoldást találjunk az itteni problémákra, különösen Észak-Macedónia és Bulgária esetében

− fogalmazott még május végén Rutte Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján. Észak-Macedónia csatlakozásának legfőbb akadálya jelenleg a bolgár vétó, amely a két ország közötti nyelvi és történelmi vita miatt hosszú ideje feloldatlan. Emiatt azonban Albánia sem tud elindulni az integráció útján, mivel a két államot mindenképpen együtt szeretné felvenni az unió. 

Bulgária mellett alapvetően három ország akadályozta eddig a tárgyalások megkezdését: Franciaország, Dánia és Hollandia. 

2018-ban Mark Rutte még úgy fogalmazott, Albánia és Észak-Macedónia „gyengítené az egész uniót”, kiemelve a két országban jelen levő magas szintű korrupciót és a sajtószabadság hiányát.

2019-ben aztán Párizzsal és Koppenhágával egyetemben Hága is úgy döntött, még nem jött el az idő a két balkáni ország csatlakozási folyamatának megindítására. Azóta azonban − főként az ukrajnai háború nyomán − itt is megváltoztak a geopolitikai realitások és érdekek. Májusban az Európai Parlament felszólította az Európai Tanácsot, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a két ország uniós csatlakozásáról.

Ezen államok külpolitikájukban mindvégig elkötelezettek voltak az unióval, ez pedig különösen fontos Oroszország Ukrajnával szemben folytatott agressziójának árnyékában

− fogalmazott Ilhan Klujcsjuk bolgár európai parlamenti képviselő.

 

Kiemelt jelentőségű régió

Magyarország évek óta szívügyeként tekint a nyugat-balkáni bővítésre, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy jelenleg Várhelyi Olivér az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa. 

A régióbeli államok amellett, hogy gazdaságilag és politikailag is megerősítenék az uniót, az illegális bevándorlás megfékezésében is kulcsszerepet tölthetnek be.

A balkáni migrációs útvonalon csak tavaly több mint hatvanezer illegális határátlépés történt, ez 125 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Tekintve, hogy a közel-keleti országokból, főként Szíriából − tavaly közel nyolcvanezren −, valamint Afganisztánból − csak 2021-ben több mint ötvenezren − is ezen az útvonalon érkeznek az illegális bevándorlók, ezen államok unióhoz való csatlakozásával hatalmas terhet vennének le a migráció frontvonalában lévő államokról. 

Az uniós bevándorláspolitika nem lehet sikeres, sem fenntartható a Nyugat-Balkán bevonása nélkül

− fogalmazott egy 2018-as interjúban Michael Roth, a német kormány akkori, európai ügyekért felelős államtitkára. 

A migrációval szorosan összefüggő probléma az illegális fegyverkereskedelem, valamint a terrorizmus, ezek pedig a nyugat-balkáni államok nélkül szintén megoldhatatlanok. A régió fontosságát többek közt Ursula von der Leyen bizottsági elnök is hangsúlyozta, mondván, az unió nem unió a Nyugat-Balkán nélkül, tekintve annak európai történelmét és értékeit.

 

Borítókép: A nyugat-balkáni bővítés országainak zászlajai (Fotó: dpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.