időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Az osztrák kancellár köztes uniós tagságot javasolt Ukrajna számára

MTI
2022.06.05. 19:14 2022.06.05. 19:24
Az osztrák kancellár köztes uniós tagságot javasolt Ukrajna számára

Karl Nehammer osztrák kancellár vasárnap kijelentette: új szintet kellene létrehozni a teljes jogú európai uniós tagság és az együttműködés között az olyan országok számára, mint Ukrajna és Moldova. A kancellár rámutatott: 

létre lehetne hozni egy úgynevezett „előkészítő szakaszt” az érintett országok számára, amíg nem teljesítik az Európai Unió tagfelvételi feltételeit.

 Nehammer szerint ehhez az Európai Gazdasági Térség (EGT) és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) működése nyújthatna mintát. A bécsi kancellári hivatal által kiadott közleményében Nehammer hangsúlyozta: „mindannyian erős, független és gazdaságilag sikeres Ukrajnát akarunk”.

– Ukrajna jelenleg a politikai és területi túléléséért küzd

– jegyezte meg. Hozzátette: – Összes erőfeszítésünk elsősorban arra irányul, hogy véget vessünk az orosz agressziónak. Egy ilyen időszakban amúgy sem lehet sürgető kérdés a gyors és teljes csatlakozás az unióhoz.” Nehammer úgy vélekedett, hogy félre kellene tenni az érzelmeket az Ukrajna uniós tagságáról szóló vitákban, mert a gyorsított csatlakozás nem realisztikus elvárás.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hónapban leszögezte: Ukrajnának elege van a különleges megoldásokból, és teljes tagságot akar.

Az osztrák kancellár hangsúlyozta: támogatja Emmanuel Macron francia elnök javaslatát egy új európai politikai közösség létrehozására azokból az országokból, amelyek szeretnének csatlakozni az Európai Unióhoz vagy szorosabb kapcsolatot ápolni a tömbbel. Kijev jelezte: attól tart, hogy egy ilyen közösséget a tagság alternatívájaként használnának.

 

Borítókép: Az osztrák kancellária által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Karl Nehammer osztrák kancellárt Kijevben 2022. április 9-én (Fotó: MTI/EPA/Osztrák kancellária/Dragan Tatic)

Háború Ukrajnában

Zelenszkij szerint Putyin elvesztette hatalmát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.