Eltörölné a gyarmatosítás örökségét a kínai elnök

Hongkongban ünnepli a városállam visszatérésének évfordulóját Hszi Csin-ping.

Mártonffy Attila
2022. 06. 30. 6:30
Hong Kong Celebrates 25th Anniversary Of Return To Motherland
1405663448 Fotó: China News Service
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hongkongi rendőrség megerősítette, hogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök is részt vesz azon a holnapi eseménysorozaton, amelyet a volt brit koronagyarmat Kínához való visszatérésének huszonötödik évfordulója alkalmából rendeznek a metropoliszban. Az államfő ott lesz Hongkong új kormányzója, John Lee volt közbiztonsági főnök beiktatási ceremóniáján is.

Hszi első alkalommal látogat a szárazföldi Kínán kívülre a koronavírus-járvány két és fél évvel ezelőtti kitörése óta.

Az Egyesült Királyság 1997. július 1-jén adta vissza Hongkongot Kínának. A negyedszázados évforduló megünneplése fokozottan szimbolikus jelentőségű Hszinek, aki „nemzeti megújulási program” beindításával készül idén immár harmadszor öt évvel meghosszabbítani hivatali idejét a kormányzó Kínai Kommunista Párt főtitkáraként és államfőként.

A folyamat része az egykori gyarmatosítás mindennemű örökségének és mindazon egyenlőtlen szerződés folyományának eltörlése, amelyek területi koncessziókat biztosítottak a Nagy-Britanniának és más külföldi államnak még az 1911-ben elbukott Csing-dinasztia uralkodása alatt.

A holnapi eseménysorozat jelzi azt is, hogy fele útjához érkezett az „egy ország, két rendszer” szlogennel fémjelzett átmeneti időszak, amely elvileg legalább ötven évre biztosítja Hongkong korábbi szabadságjogait és lakosainak életmódját.

HSZI Csin-ping; LEE, John; LAM, Carrie
A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja John Lee-t, Hongkong leendő új kormányzóját Pekingben 2022. május 30-án. A 64 éves Lee ötéves hivatali idejét július elsejével kezdi meg, váltva a posztról távozó Carrie Lamet Fotó: Hszüe-zsen Li

Hszi Csin-ping legutóbb 2017 júliusában járt a nagyvárosban, az akkor új kormányzóként hivatalba lépő Carrie Lam beiktatása alkalmából. Háromnapos vizitje keretében a kínai elnök ellátogatott a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg helyi laktanyájába is – heves tüntetések közepette.

Hírügynökségek viszont felhívják a figyelmet, hogy valószínűtlen a tiltakozások megismétlődése, mivel a Peking által Hongkongra erőszakolt nemzetbiztonsági törvény hatékonyan elfojtott mindennemű bírálatot és elégedetlenkedést.

Mindazonáltal holnap még ezzel együtt is szigorú biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe védett zónák kialakításával és kiterjedt útlezárásokkal. – Nem tűrünk semmiféle megmozdulást, amely megzavarhatja a biztonsági műveleteket – figyelmeztetett a rendőrfőnök-helyettes.

Borítókép: a visszatérés 25. évfordulójának ünneplése Hongkongban (Fotó: China News Service)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.