időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Peking elítéli a G7-országok közös nyilatkozatát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.16. 13:27 2022.05.16. 13:53
Peking elítéli a G7-országok közös nyilatkozatát

Peking tiltakozott a G7-országok külügyminisztereinek nyilatkozata miatt, mert szerinte szándékosan rossz képet festenek Kínáról, és egyebek mellett az orosz–ukrán konfliktust ürügyként felhasználva próbálnak nyomást gyakorolni a kínai vezetésre − közölte hétfői sajtótájékoztatóján Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő a nyilatkozatot abszurdnak nevezte, hozzátéve, hogy az iparilag legfejlettebb hét országot tömörítő csoport külügyminiszterei figyelmen kívül hagyták mind Kína álláspontját, mind az objektív tényeket.

A hét ország − Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia − háromnapos németországi találkozójának végén, szombaton adott ki nyilatkozatot, amelyben aggodalmukat fejezték ki Hongkonggal, Hszincsianggal, Tajvannal és Kínát is érintő, tengeri ügyekkel kapcsolatban. A nyilatkozatban a hét ország felszólította továbbá Kínát, hogy ne ássa alá ezeket a szankciókat, ne segítse Oroszországot az Ukrajna elleni agressziójában, ne is igazolja azt semmi módon, például az információk manipulálásával.

A kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta: a kínai fél Hongkonggal, Hszincsianggal, Tajvannal és a tengeri ügyekkel, csakúgy mint az ukrajnai válsággal kapcsolatban egységes és világos álláspontot képvisel. Csao közölte még: Kína felszólítja a Heteket arra, hogy tartsák tiszteletben Kína szuverenitását, ne avatkozzanak be az ország belügyeibe, és ne terjesszenek hazugságokat Kínáról. A G7-nek ehelyett − tette hozzá −, a világ békéjét és fejlődését kellene a figyelme középpontjába állítania, és fel kellene hagynia a provokatív erőpolitikával, valamint a kettős mérce alkalmazásával. 

A szóvivő emellett ismételten a Kína elleni szankciók ellen emelt szót.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (k) kerekasztal-beszélgetést tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri csúcstalálkozóján az észak-németországi Wangels közelében 2022. május 13-án (Fotó: MTI/EPA/Action Press pool/Georg Wendt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.