Kína azzal vádolja a G7-eket, hogy megosztottságot szítanak

A G7-ek az emberi jogok helyzete és a kereskedelmi gyakorlata miatt bírálták Pekinget.

MTI
2022. 06. 29. 20:32
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; SCHOLZ, Olaf; MICHEL, Charles; JOHNSON, Boris; KISIDA, Fumio; TRUDEAU, Justin; MACRON, Emmanuel; DRAGHI, Mario
Krün, 2022. június 28. A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 bajorországi csúcstalálkozójának résztvevõi (balról, majd az óramutató járásával azonos irányban): Boris Johnson brit miniszterelnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Mario Draghi olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök a Garmisch-Partenkirchen közelében fekvõ Krün elmaui kastélyában 2022. június 28-án, a háromnapos esemény zárónapján. MTI/AP/AFP pool/John MacDougall Fotó: John MacDougall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína szerdán azzal vádolta meg a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) országait, hogy megosztottságot szítanak, miután a nagy ipari hatalmak elítélték Peking kereskedelmi gyakorlatának átláthatatlanságát. 

A G7 vezetői (Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Japán és Kanada) élesen bírálták Kínát a háromnapos németországi csúcstalálkozó végén, még kedden kiadott zárónyilatkozatukban.

A csoport aggodalmát fejezte ki a kínai emberi jogok helyzete miatt, és elítélte Peking átláthatatlan és piactorzító kereskedelmi gyakorlatait is. Kína szerdán elítélte a G7-ek megállapításait.

Olyan időszakban, amikor a nemzetközi közösség a világjárvány ellen küzd és megpróbálja újraéleszteni a gazdaságot, a G7-ek nemhogy nem kötelezik el magukat az egység és az együttműködés mellett, hanem ehelyett megosztottságot és ellentéteket igyekeznek szítani, minden felelősségérzet és erkölcsi elv nélkül

– jelentette ki újságíróknak Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő. 

Zárónyilatkozatukban a G7 vezetői azt is kijelentették, hogy elő kívánják mozdítani a piaci lehetőségek bővítését és a gazdasági kényszerrel szembeni ellenállást, valamint csökkenteni kívánják a stratégiai függőséget az ázsiai óriástól.

A kritika néhány órával a spanyolországi NATO-csúcstalálkozó előtt hangzott el, amely szintén Kínát vette célba azzal, hogy az atlanti szövetség biztonsági kihívásának nevezte.

 

Borítókép: A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 bajorországi csúcstalálkozójának résztvevői (balról, majd az óramutató járásával azonos irányban): Boris Johnson brit miniszterelnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Mario Draghi olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök a Garmisch-Partenkirchen közelében fekvő Krün elmaui kastélyában 2022. június 28-án, a háromnapos esemény zárónapján (Fotó: MTI/AP/AFP pool/John MacDougal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.