Hollywoodi sztárok „az ukrán fronton”

A háború sújtotta országba legutóbb Ben Stiller amerikai filmszínész látogatott el, korábban Angelina Jolie is Ukrajnába utazott.

2022. 06. 21. 6:30
null
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-BONO Fotó: SERGEI CHUZAVKOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több hollywoodi híresség látogat a háború sújtotta Ukrajnába, legutóbb Ben Stiller világhírű amerikai filmszínészt kapták lencsevégre a lengyel–ukrán határtól nem messze fekvő Lemberg (Lviv) központjában. Stillerről a Tarasz Sevcsenko ukrán költő tiszteletére felállított emlékmű közelében készítettek videófelvételt, amelyet a TikTok videómegosztó közösségi oldalon közzé is tettek. A felvételen az látszott, a színész éppen telefonál.

– Stiller az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagyköveteként lengyelországi látogatása után érkezett a háború sújtotta Ukrajnába, hogy menekültekkel találkozzon

– áll a szervezet közleményében.

Az amerikai híresség Lengyelországban is járt az elmúlt napokban. Twitter-oldalán arról számolt be, a menekültek világnapja előtt azért érkezett a közép-európai országba, hogy találkozzon azokkal az emberekkel, akiknek életét drasztikusan megváltoztatta az ukrajnai háború. Stiller a lengyel–ukrán határhoz közeli Rzeszów városában, valamint a határ menti Medykában járt.

Az ukránok örömmel fogadták a hírt, a felvételt készítő helyi lakos úgy vélekedett, „jó látni, hogy az emberek ezt nyilvánosságra hozzák és önként jönnek segíteni”.

A feltöltött videó alatti hozzászólások is arról árulkodnak, az ukránoknak kifejezetten sokat jelent, hogy a hollywoodi hírességek is szívügyüknek érzik a háborút. Az egyik kommentelő például hősöknek nevezte az Ukrajnába látogató világsztárokat. Miután február végén Oroszország megtámadta nyugati szomszédját, egyre több híresség igyekezett szolidaritását kimutatni Ukrajnával, Stilleren kívül többen jártak már a háború dúlta területeken.

Angelina Jolie Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő, az UNHCR különmegbízottja még április végén látogatott Lembergbe, ahol menekültekkel és önkéntesekkel beszélgetett. 

Sean Penn kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, politikai aktivista szintén személyesen kívánt meggyőződni a háború okozta borzalmakról, továbbá Los Angelesben adományestet is szervezett: 

a menekültek megsegítésére több mint egymillió dollárnyi összeg gyűlt össze. 

A filmipar mellett a zeneipar neves tagjai sem maradtak ki a sorból. A U2 ír rockegyüttes tagjai még május elején érkeztek Kijevbe Volodomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására. A zenészek az ukrán fővárosban helyi fellépőkkel együtt adtak koncertet.  Az Ukrajna ellen indított háború a feloszlott Pink Floyd tagjait is megmozgatta: a brit rockegyüttes közel harminc év után adott ki újra dalt, amelynek teljes bevételét Ukrajna humanitárius segélyezésére fordítják.

 – Szeretnénk támogatásunkat kifejezni Ukrajnának, és ily módon felhívni a figyelmet arra, teljesen helytelennek tartjuk, ha egy szuperhatalom megszáll egy olyan független, demokratikus országot, mint amilyenné Ukrajna vált

– mondta David Gilmour, a zenekar gitárosa.

Borítókép: Paul David Hewson – művésznevén Bono –, a U2 ír rockegyüttes énekese a Kijev melletti Irpinyben, lebombázott épületek romjai előtt 2022. május 8-án. (Fotó: AFP/Sergei Chuzavkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.