Hungarikumok Madéfalván a nemzeti összetartozás napja alkalmából

Megnyitották Az első tíz év – Szemelvények a Magyarság Háza életéből című kiállítást szerdán a madéfalvi kultúrotthonban.

Forrás: Szekelyhon.ro2022. 06. 02. 7:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából öt erdélyi településen szervezett programokat a Magyarság Háza. A madéfalvi kultúrotthonban ünnepélyes keretek között nyitották meg Az első tíz év – Szemelvények a Magyarság Háza életéből című kiállítást szerdán – számolt be a Székelyhon.ro.

Az egybegyűlteket Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere köszöntötte nagy megtiszteltetésnek tartva, hogy

a Magyarság Háza a mi községünket választotta helyszínnek. A magyar nemzet egyik végoszlopa vagyunk mi itt, Madéfalván, szeretnénk minél aktívabban kivenni a részünket a nemzetépítő munkából.

Tamás József nyugalmazott segédpüspök a nemzetépítő törekvések jelentőségét hangsúlyozta, a tárlatot pedig úgy méltatta, hogy

a kiállítás dokumentuma annak a törekvésnek, amely össze szeretné fogni a nemzetet. (…) Szükségünk van erre a törekvésre, mert akár a test, amely csak épen és egészségesen tud élni, úgy egy nép is csak akkor tud megmaradni, ha legalább lélekben összetartozik.

A Magyarság Háza igazgatója, Csibi Krisztina kiemelte, hogy programjaik kilencven százaléka határon túl valósul meg. Úgy érezzük, mindenhol otthon vagyunk, ahol magyarok élnek a világban. Ezt a munkát szeretnénk folytatni a jövőben is. Az igazgató ismertette, a tárlat tíz tematikus részből áll: a magyar gasztronómia klasszikus receptjeitől a felpróbálható huszárviseletekig számos hungarikum tekinthető meg.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a nemzetépítő munkával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a köszönet nem nekem, hanem a magyar kormánynak, a munkatársaimnak és főként az erdélyi szervezeteknek, önkormányzatoknak, történelmi egyházaknak szól, mert minden eredményt közösen értünk el. Ez a legjobb az elmúlt tizenkét esztendőben: a közös munkának rengeteg közös eredménye van. A politikában ha kettőt meg kettőt összeadunk, az sokszor nem négy, hanem öt, hat vagy hét.” Hozzátette,

nekünk a huszonegyedik században előre kell nézni, minden lehetőséget, ami ezt a nemzetet előre viszi, erősíteni kell.

A hungarikumokat bemutató interaktív tárlat megnyitóján a Madéfalvi Amadeus Gyermekkar előadásában népdalokat hallhattak az egybegyűltek.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Fotók: Veres Nándor/Székelyhon.ro

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.