Lapozó: Összeomolhat a közlekedés Párizsban a 2024-es olimpián

Gázárplafon bevezetésével szankcionálná Moszkvát az olasz kormányfő · Több száz marokkói migráns rohamozta meg a spanyol határkerítést Melillánál · Párizsban komoly gondok adódhatnak közlekedéssel a 2024-es olimpián; a gyorsvasút lehet a gyenge láncszem · Július közepétől súlyos zöldség- és gyümölcshiány jöhet Olaszországban · Nem büntethető a norvég íjas gyilkos, aki a szakértők szerint paranoid skizofréniában szenved. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 24. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gázárplafon bevezetésével szankcionálná Moszkvát Draghi

Európai gázárplafon bevezetését szorgalmazza Mario Drgahi olasz miniszterelnök az unió gazdasági helyzetét megvitató csúcson Brüsszelben. Az Európai Központi Bank volt elnöke kész tervvel érkezett az uniós vezetők tanácskozására. Elsőként Emanuel Macron francia elnökkel egyeztetett elképzeléséről. Draghi egy júliusi rendkívüli csúcs összehívását kérvényezi az energiahelyzet megvitatására. Az olasz kormányfő a vezetéken érkező gázszállítmányok árának központi európai szabályozásában, valamint árplafon bevezetésében látja az infláció megfékezésének lehetőségét. Jelenleg Draghi a francia, a görög és a spanyol kollégái támogatását tudhatja magáénak, az északi országok azonban szkeptikusak a gázárplafon kérdésében.

Sajtóértelmezések szerint Olaszország a Moszkvával szembeni szankcióként alkalmazná a gázárplafon bevezetését, miközben Putyinék is fegyverként használják az energiahordozót. Mark Rutte holland miniszterelnök kételkedik a kezdeményezés eredményességében. Olaf Scholz német kancellár kiszolgáltatott helyzetéből adódóan óvatosan mérlegel: attól tart, hogy egy hasonló európai lépésre reagálva Moszkva teljesen elzárná az Európába szállító gázcsapokat.

Forrás: Ilgiornale.it, Rainews.it

Migránsroham Melillánál

Több száz migráns rohamozta meg pénteken a melillai határkerítést. A körülbelül 400 ember közül többnek sikerült átjutnia Marokkóból a spanyol autonóm városba, további kétszáz fő pedig nem mozdul a környékről, így várhatóan tovább próbálkoznak majd. A rendőrség és a csendőrség emberei nagy létszámban vonultak ki a helyszínre, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépőket. A bejutott migránsok a melillai ideiglenes bevándorlók tartózkodási központjába tartanak, hogy ott kérjenek menedéket.

Több illegális határátlépő és rendőr is megsérült, őket a Vöröskereszt munkatársai igyekeznek a helyszínen ellátni. A kormánydelegáció úgy értékelte a helyzetet, hogy a szubszaharai afrikaiak egy csoportja ismét tökéletesen szervezetten és erőszakosan tört be Melillába, s minden jel szerint előre felkészültek a rohamra. Mind a marokkói, mind a spanyol hatóságok aktívan részt vettek a migránsok feltartóztatásában, ám együtt sem jártak sikerrel.

Az EFE hírügynökség beszámolói szerint az elmúlt napokban a marokkói oldalon, a határ közelében már zajlottak kisebb-nagyobb összecsapások a határátlépők és a marokkói rendőrség között. A pénteki volt az első tömeges határsértés azóta, hogy Madrid és Rabat rendezte hosszú ideje fennálló diplomáciai konfliktusát, mely végül a spanyol kormány és Algéria kapcsolatának válságát eredményezte. A békülés egyik fontos eleme volt, hogy visszaszorítsák az illegális migrációt Marokkó és Spanyolország között.

Forrás: Twitter, Rtve.es

Párizsban komoly gondok adódhatnak közlekedéssel a 2024-es olimpián

A 2024-es nyári olimpia előtt Párizs már nem hajt végre jelentős módosításokat közösségi közlekedési hálózatán, s az egyetlen folyamatban lévő új projekt a 14-es metróvonal meghosszabbítása, amely Orly repülőtere és Párizs között szállítja majd a nemzetközi nézősereget – jelentette ki egy közlekedési szakértő a BFMTV nevű francia hírtelevíziónak.

A 2024 júliusában kezdődő játékok helyszíneire több mint tízmillió nézőt várnak a szervezők. Az egyik kiemelt rendezvényhelyszín az a Stade de France stadion lesz, ahol a májusban botránnyal végződő BL-döntő egyik sarkalatos pontja éppen a stadionhoz áramló tömegek érkeztetése volt.

Marc Pélissier, a tömegközlekedéssel utazók szövetségének elnöke szerint a stadiont kiszolgáló két gyorsvasútvonal, az RER B és az RER D az egész párizsi régió leggyengébb láncszeme. Pélissier szerint a két vonalon egyáltalán nem zárható ki a műszaki problémák miatt hirtelen beálló üzemszünet vagy más incidensek, amelyeket a helyiek már jól ismernek.

Ezért az utazók érdekeit képviselő szövetség elnöke szerint csak annyit lehet biztosan állítani, hogy Párizs közlekedési hálózata elvileg képes lesz a tízmilliós nézősereget ide-oda szállítani az olimpia alatt. Gyakorlatban azonban már más a helyzet, így van miért aggódniuk a szervezőknek és a nézőknek Pélissier szerint.

Forrás: Bfmtv.com


Tönkremehetnek az olasz őstermelők

Július közepétől zöldség- és gyümölcshiányra lehet számítani Olaszországban. Az őstermelők szövetsége már a vészharangot kongatja. A szélsőséges aszály kritikus állapotokat idézett elő, térdre kényszerítve az olasz mezőgazdaságot. Az áruhiány miatt akár 80 százalékos drágulásokra is számíthatnak a fogyasztók. A héten több tartományban léptetettek életbe különböző szabályozásokat a vízhiány miatt. Az őrstermelők beszámolói szerint máris 25 százalékkal kevesebb termény betakarítására lehet számítani idén. A salátafélék ára 60, míg a cukkinié akár 80 százalékkal is megemelkedhet. A szélsőséges időjárási viszonyok első számú áldozatai a termelők.

Forrás: Affaritaliani.it

Nem büntethető a norvég íjas gyilkos

Tavaly ősszel öt embert ölt meg és többeket megsebesített íjjal, valamint késsel a norvégiai Kongsbergben Espen Andersen Bråthen, akinek ügyében péntek délelőtt hirdettek ítéletet. A bíróság szerint az elkövető nem vonható felelősségre, mert krónikus paranoid skizofréniában szenved, ezért a törvényszéki pszichiátriai ellátásra kötelezik. A magát egyébként minden vádpontban bűnösnek valló vádlott diagnózisát már 2007-ben megállapították, amit most az igazságügyi szakértők megerősítettek. Bråthen szerintük súlyos mentális zavarban szenved, amelyből soha nem fog felépülni, tettét nyilvánvaló téveszmék motiválták.

A tárgyalás május 18. és június 6. között zajlott, s a 38 éves Bråthent öt ember meggyilkolásával, tizenegy gyilkossági kísérlettel és 13 súlyos fenyegetéssel vádolták. Több más bűncselekménnyel is gyanúsították, többek között azzal, hogy késsel dobott meg három rendőrt.

Az első riasztás 2021. október 13-án, nem sokkal este hat után érkezett egy élelmiszerboltból, ahol Bråthen több embert íjjal lőtt meg, hármat pedig megsebesített. Miután eltört az íja, bement a közeli utcában lévő lakóházba, és több embert megkéselt. Kihallgatásán azt vallotta, minél több ember megölése volt a célja.

Forrás: Svenska Dagbladet

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.