Lapozó: Súlyos gabonaválság Spanyolországban

A legnagyobb spanyol gabonatermelő régiót is súlyosan érinti az aszályos időjárás · Egy komolyabb beszerzéssel kilencvenre duzzad a spanyol légierő Eurofighter flottája · Bizonytalan, hogy a nagyobb távolságból ingázó franciáknak biztosít-e érdemi benzinár-támogatást a kormányuk · Újra erősödik a pandémia Franciaországban és Belgiumban. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 06. 24. 17:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabonaválság Spanyolországban

Súlyos gabonaveszteséggel kénytelen idén szembenézni Spanyolország, ahol előzetes becslések szerint 20–40 százalékkal esik vissza a termés az év eleji csapadékhiány és a korán érkezett hőség miatt. Országosan 17,2 millió tonnás gabonatermés várható, ami nagyjából hétmillió tonnával kevesebb a tavalyi évhez képest. A kedvezőtlen időjárás Kasztília és Leónt, vagyis Spanyolország legnagyobb termelővidékét sújtja a leginkább. A régió egyes területein idén az ötven százalékot is meghaladó mértékben esik vissza a termés tavalyhoz képest, s Zamorában a hatvan százalékot is elérheti a csökkenés. Kasztília, valamint Aragónia is komoly, 21 százalékos visszaeséssel számolhat.

A mezőgazdasági szakemberek szerint évről évre nagyobb a hőség az országban, ezzel pedig arányosan csökken a termés, mivel a növények nem bírják ki az extrém időjárást. A szervezetek ezért vetőmagcégekkel együttműködve próbálnak olyan magokat kifejleszteni, amelyek jobban tűrik a forróságot és a szárazságot. A problémát súlyosbítja az orosz–ukrán háború is, ugyanis a spanyol kormány Ukrajnától szerezte be a gabonaáru jelentős részét. A takarmánynak szánt kukoricából már most hiány van, és a tartalékkészleteket kezdték el felélni, hogy el tudják látni az állatokat.

Forrás: 20minutes.es

Jelentősen erősödhet a spanyol légierő

Spanyolország húsz Eurofightert rendelt az Airbustól. A harci gépeket a madridi Getaféban fogják legyártani és több, mint kétmilliárd euróba kerülnek a történelmi jelentőséggel bíró szerződés szerint. A Halcón-projekt néven ismert megrendelés elektronikus letapogató radarral felszerelt, 16 darab együléses és négy kétüléses korszerű harci repülő szállítására terjed ki. Az új eszközökkel a Spanyolország által a Kanári-szigeteken üzemeltetett, elöregedett F–18-as flottát újítják meg, s a megállapodással a spanyol Eurofighter géppark kilencvenre bővül. Az első szállítmány 2026-ban érkezhet. Ha ez megtörténik, akkor az ibériai ország lesz a NATO-tagok közül az első, amely a legmodernebb, Európában fejlesztett harci repülőket birtokolhatja, egyben javíthatja a szövetség légierejének vadászflottáját.

Forrás: Eleconomista.es

Bizonytalan, hogy lesz-e Franciaországban komolyabb benzinár-támogatás

Továbbra is csak terv Franciaországban a nagyobb távolságból ingázók üzemanyag-fogyasztók támogatása, ugyanis a Elisabeth Borne francia miniszterelnök által több mint két héttel ezelőtti bejelentett tervekről a mai napig sem derültek ki részletek. Agnès Pannier-Runacher ökológiai átmenetért felelős miniszter péntek reggel azzal indokolta az új intézkedést övező csendet, hogy a francia kormány jelenleg „több forgatókönyvet is vizsgál”.

Pannier-Runacher szerint azonban nehéz megtalálni azt a megoldást, amely lehetővé tenné, hogy az érintett autósok azonnal, azaz szeptemberben vagy októberben a támogatáshoz juthassanak, ellentétben a könnyen kivitelezhető, de csak hosszadalmas visszatérítési procedúrákat jelentő intézkedésekkel. Utóbbiak ugyanis csak 2023 márciusában vagy áprilisában térítenék meg az autósoknak a hatalmas üzemanyagköltségeik egy részét.

Jelenleg a franciaországi benzinkutaknál az átlagfogyasztók mindössze 18 eurócentes árcsökkentésére jogosultak, s arra is csak augusztus végéig.

Forrás: Bfmtv.com

 

Újra erősödik a járvány Franciaországban és Belgiumban

Egy hét alatt megduplázódott az új koronavírusos fertőzések száma Franciaországban: június 23-án már 80 ezer új esetet regisztráltak a hatóságok. A kórházba szállított betegek száma is folyamatosan nő: az elmúlt egy héten 3596 pácienst vettek gondozásba, akik közül 395 főt ápolnak intenzív osztályon. Összesen 13 500 Covid-beteg szorul kórházi ellátásra Franciaországban. A halálozások száma azonban egyelőre továbbra is csökken, egy hét alatt 206 beteg hunyt el.

A franciaországi fertőzések 63 százalékáért már a koronavírus omikron változatának két új alvariánsa, a BA.4 és a BA.5 vírus a felelős. Samuel Alizon epidemiológus kutató szerint a két új változat még gyorsabban terjed, mint elődjeik, ugyanis ezek az alvariánsok már képesek arra, hogy megkerüljék a szervezetnek az oltóanyaggal vagy egy korábbi fertőzéssel felépített védekezési mechanizmusát. Az így megszerzett immunitás szintje ráadásul gyorsan csökken.

Belgiumban június 17. és 23. között naponta átlagosan 3049 új fertőzést regisztráltak, azaz egy hét alatt 25 százalékkal nőtt az új esetek száma. Ugyanebben a periódusban naponta 88 új fertőzöttet szállítottak kórházba, 32 százalékkal többet, mint az előző héten. A halálesetek száma azonban a Benelux államban is csökkenőben van, az elmúlt héten naponta öt ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt.

Forrás: Francetvinfo.fr, Lalibre.be

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.