Lapozó: Már a jobb módú franciák is spórolnak az élelmiszeren

Joe Biden elöször látogat Spanyolországba elnöki esküje letétele óta. A madridi NATO-csúcson az ukrajnai háborúról is egyeztetnek · A szárnyaló infláció miatt egyre többet spórolnak az élelmiszeren a francia családok · Tömegével tartóztatják le a szubszaharai migránsokat Nyugat-Szaharában · Rekord létszámban élnek meg matuzsálemi kort az olaszok.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 23. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biden a spanyol királlyal is egyeztet a NATO-csúcs előtt

Madridban, a NATO-csúcstalálkozó előtt tárgyal Joe Biden amerikai elnök és a spanyol király. A Fehér Ház bejelentése szerint Biden jövő héten érkezik a spanyol fővárosba, ahol kétoldalú megbeszéléseket kezd VI. Fülöppel, valamint Pedro Sánchez miniszterelnökkel a spanyol–amerikai együttműködés megerősítéséről.

A madridi NATO-csúcsot június 29–30-án tartják, azon egyebek mellett megvitatják majd az ukrajnai háború helyzetét, valamint Svédország és Finnország NATO-tagsági kérelmét is. Érdekesség, hogy ez lesz Biden első spanyolországi látogatása lesz azóta, hogy elfoglalta az Egyesült Államok elnöki hivatalát.

Forrás: Rtve.es

Már a jómódú franciák is spórolnak az élelmiszeren

Az infláció miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő francia családok már a hipermarketek egyes polcsorait messziről elkerülve végzik a bevásárlásaikat a Kantar piackutató-intézet legfrissebb, áprilisra és májusra vonatkozó statisztikái szerint. A franciaországi bevásárlóközpontokban élelmiszerre elköltött kiadások 3,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.  

A fogyasztás visszaesése már nemcsak számokban mérhető, hanem az üzletekben is láthatóvá vált: a hipermarketekben a friss termékeket kínáló hűtőpolcok környéke elnéptelenedett, mert a szerényebb jövedelműek ezeket a termékeket már túl drágának tartják. Így a kis jövedelmű családok 22 százalékkal kevesebb húst és 26,4 százalékkal kevesebb sajtot vásárolnak, 33 százalékkal kevesebb felvágottat esznek. Mindeközben már a jobb módú franciák is 10,2 százalékkal kevesebb élelmiszert vásárolnak.  

Franciaországban jelenleg csak néhány olyan élelmiszer-kategória van, amelyek fogyasztása folyamatosan nő. A franciák továbbra is nagy mennyiségben halmozzák fel otthonaikban a mustárt, az étolajat, a tésztaféléket és a kukoricakonzervet.

Forrás: Bfmtv.hu

Tömegével tartóztatják le a szubszaharai migránsokat Nyugat-Szaharában

Már Észak-Afrika egyes részein is komolyabb zavarokat okoz az Európába irányuló illegális migráció. A nyugat-szaharai El-Ajúnban például néhány hete már éjszakai razziákon fogják el és tartóztatják le a délebbről érkező bevándorlókat.  

A letartóztatások oka, hogy a többségében elefántcsontparti, kameruni, mali és togói migránsok tartózkodási engedély nélkül, illegálisan tartózkodnak a városban. Céljuk, hogy ott rejtőzködjenek el addig, amíg útnak indulnak a Kanári-szigetek felé, hogy illegális bevándorlóként Spanyolországba jussanak. A nyugat-szaharai hatóság eljárását egyes jogvédő szervezetek törvénytelennek nevezték, egyebek mellett azt bírálva, hogy a migránsokat az El-Ajún külvárosában található koszos, zárt központokban helyezték el.

Forrás: Baldi.net 

Itália, az öregek országa

A nemzeti statisztikai hivatal legfrissebb adatai is megerősítik, hogy öregedőben van Olaszország lakossága. A száz év felettiek száma meghaladja a 17 ezret, a 105-dik életévüket is betöltöttek pedig hétezren vannak. Itália legidősebb asszonya egy Marche tartományban élő 112 éves nő, aki még a Coviddal is sikeresen megküzdött. A száz évnél idősebb lakosság 2015-ben érte el a legmagasabb számot, 19 ezren lépték túl a kerek életkort. A statisztikai hivatal adatai szerint az olasz nők jellemzően tovább élnek, mint a férfiak, s például a 105 évesnél idősebb lakosság kilencven százaléka nőnemű. A 110 évet betöltöttek pedig már kizárólag nők.

Forrás: Agi.it

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.