időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Orbán Balázs: Egész Európa érdeke a háború mielőbbi befejezése

Forrás: Faceboook/Orbán Balázs
2022.06.26. 17:10 2022.06.26. 23:17
Orbán Balázs: Egész Európa érdeke a háború mielőbbi befejezése

Az európaiak a békét sürgetik még akkor is, ha ez Ukrajna számára területi veszteségekkel járna – derül ki a European Council of Foreign Relations (ECFR) nemzetközi think tank közvélemény-kutatásából – írta hivatalos közösségi oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A tíz európai országra  – Finnország, Lengyelország, Svédország, Nagy-Britannia, Portugália, Spanyolország, Románia, Németország, Franciaország és Olaszország – kiterjedő kutatás azt találta, hogy míg az európaiak több mint harmada a békét sürgeti, csupán egyötödük helyezi Oroszország mindenáron való szankcionálását az előtérbe. 

A kutatásból az is kiderül, hogy a háborúval kapcsolatban az európaiak ugyanannyira aggódnak a megélhetési költségek drasztikus emelkedése miatt, mint amiatt, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésére készül.

Ez nem meglepő, hiszen a háború és a szankciók együttes hatása már így is súlyos terheket rótt az európai háztartásokra, egy esetleges gázembargó bevezetése pedig az árak további emelkedéséhez vezetne

– írta Orbán Balázs.

Éppen ezért a béke pártján állók és a szankciókat szorgalmazók többsége is egyetért abban, hogy az Európai Unió  vesztesként fog kikerülni a háborúból – tette hozzá.

Az ECFR kutatásából azt is megtudhattuk, hogy sokan már most is úgy látják, hogy a kormányuk túl nagy hangsúlyt fektet a háborúra, míg más sürgető kérdéseket elhanyagol. A harcok folytatásával és a háztartásokat sújtó további terhekkel pedig a békepártiak aránya csak még tovább fog emelkedni.

A háború mielőbbi békés úton történő befejezése így egész Európa érdeke

– hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Borítókép: Ukrán katonák M777 ágyúval lövik az orosz erõket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án (Fotó: MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.