időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

A globális minimumadó pártján áll az Európai Parlament

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.06. 15:46 2022.07.06. 15:51
A globális minimumadó pártján áll az Európai Parlament

A globális minimumadó bevezetése mellett foglalt állást az Európai Parlament (EP) képviselőinek többsége szerdán, hangot adva annak a véleményüknek is, hogy a nemzetközi és az európai uniós adózási szabályok nem megfelelők a modern kor gazdaságában, adóelkerülésre sarkallnak, és hátrányosak a kis- és középvállalkozások számára − tájékoztatott az uniós parlament a közleményben.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 450 szavazattal, 132 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az EP-képviselők kijelentették, a jelenlegi nemzetközi adózási szabályok a modern kor gazdaságában nagyrészt elavultak, és aláássák az egységes piacot.

Véleményük szerint az egyhangú uniós döntéshozatalhoz nagyon magas szintű felelősségvállalás és lojális együttműködés szükséges. A tagállamoknak hosszú távon mérlegelniük kell a minősített többségi szavazásra való áttérést, az Európai Bizottságnak pedig újra kellene indítania a vitát arról, hogy az adózás egyes területein fokozatosan át lehet-e térni a minősített többségi szavazásra

− írták.

Az állásfoglalásban a képviselők sürgették Magyarországot, hogy vessen véget a globális adóügyi megállapodás blokkolásának az Európai Unió Tanácsában. Arra biztatták az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amelyek visszaélnek nemzeti vétójukkal, 

és mindaddig tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak. 

Ha Magyarország kitart a vétója mellett, akkor nemzetközi kötelezettségvállalásai teljesítése érdekében az uniónak meg kell fontolnia más lehetőségek és eszközök használatát − tették hozzá.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljutatott közleményében kijelentette: elég Magyarország pellengérre állításából. A közlemény szerint Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után azt mondta, nem történt meglepetés, a határozat beleillik a Magyarországot lejáratni próbáló döntések sorába. 

A határozat nem más, mint Magyarország ismételt pellengérre állítása. A nemzeti vétó használata az uniós szerződésekben biztosított joga minden tagállamnak

− emlékeztetett.

Kijelentette: a háborús gazdasági környezetben a globális minimumadó elhamarkodott bevezetése elhibázott döntés volna. Mivel a nagy technológiai cégek megadóztatásáról nem született döntés, az amerikai és az ázsiai országok pedig még sehol nem tartanak a globális minimumadó bevezetésével, elhamarkodott elfogadásával Európa súlyos versenyképességi hátrányba kerülne − figyelmeztetett.

Kiemelte: az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban, arról nemzeti keretek között kell dönteni. 

Nem létezik közös fiskális politika, ezért kell egyhangúsággal dönteni adózási kérdésekben uniós szinten

− tette hozzá.

Győri Enikő szerint a minimumadó bevezetése megkettőzné a magyar vállalkozások terheit, súlyosan veszélyeztetve az ország gazdasági fejlődését. Most a beruházásokat kell támogatni a munkahelyek és a családok védelme érdekében. Olyan megoldást kellene keresni, amely az európai polgárok és a vállalatok érdekeit szolgálja − hangsúlyozta.

A magyar kormány az adócsökkentések kormánya. Ezt a politikát követjük sikeresen immáron több mint tíz éve

− tette hozzá a fideszes politikus.

Borítókép: Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Reuters/Yves Herman)

Globális minimumadó

Gulyás Gergely: Brüsszel durván megsérti az unió alapszerződéseit

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.