Gázszolidaritás bajor–osztrák módra

A Salzburg melletti haidachi földgáztárolót augusztus 1-jétől el kell kezdeni feltölteni. A rendszer műszaki üzemeltetőjeként a RAG Austria AG a felelős – közölte kedden az osztrák Klímavédelmi Minisztérium. Az intézkedésnek két pikantériája is van. Egyrészt a tározót eddig a Gazprom-csoport használta, másrészt az Ausztriában lévő tározóból eddig csak a bajorok kapták a földgázt – írja a Mandiner.

2022. 07. 28. 13:43
null
Eiterfeld, 2022. július 27. A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötõ Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fõ útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Gazprom-csoport Haidachban lévő tárolója üresen állt az orosz invázió óta, ezért az osztrák kormány olyan jogszabályt fogadott el, amely szerint Ausztriában minden tárolót igénybe lehet venni. Gáztörvényben rögzítette a „használd vagy elveszíted” elvet. Amennyiben egy tározót nem töltenek fel szisztematikusan, akkor más vállalatoknak is lehetőséget kell adni a tárolásra. Ennek alapján az orosz állami Gazprom cég elvesztette a Haidachban (Salzburg) található gáztároló használati jogát.

Az üzemeltetéssel megbízott cég már megkezdte a kapacitások forgalmazását, a vállalkozásoktól érkező megkereséseket a „First Come, First Serve” elv szerint rangsorolják. A lépés az osztrák raktározási célok elérését hivatott segíteni.

Az E-Control szabályozó hatóság most a tárolókapacitások egy részének – összesen 14 terawattóra (TWh) üzemi gázmennyiség – forgalmazásával bízta meg a RAG Austria együttműködő céget. Ez Haidach kapacitása kétharmadának felel meg – olvasható a Mandiner oldalán.

A németek elkezdtek rettegni

Teljesen jogos az az osztrák törekvés, hogy Ausztriában minden tároló megteljen.

Úgy döntöttünk, hogy az osztrák területen lévő összes gáztárolót be kell kapcsolni a hálózatunkba

– mondta Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi és energiaügyi miniszter korábban.

Viszont az ausztriai Haidachban található gáztároló eddig elsősorban Bajorországot látta el, amihez most Bécs is hozzáférést akar, és ez kiverte a bajoroknál a biztosítékot.

Márpedig a haidachi Európa egyik legnagyobb gáztárolója, amely 2,9 milliárd köbmétert képes befogadni.

Hétfőn még Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter higgadtan reagált: „érthető, hogy Ausztria is hozzá akar jutni a tárolóhoz. Európa-szerte mindenki ugyanabban a csónakban jár, ha gázellátásról van szó, és támogatnunk kell egymást”.

Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök már élesebben fogalmazott, kifejezve, hogy a tároló közelgő csatlakozása az osztrák hálózathoz érintheti a fogyasztók érdekeit, különösen Dél-Németországban. Hozzátette azt is, hogy

ha Bajorország, mint a gazdaságilag legerősebb szövetségi állam nincs megfelelően ellátva, az a gazdaság egészére kihat. Ha elvágod a Délt, megbénítod az egész országot

– idézi a Mandiner.

Bajorország elsősorban abban látja a problémát, hogy hiányoznak az északról délre tartó nagy vezetékek. Északról szélenergiát, délre pedig a keletnémet széntüzelésű erőművek energiáját szállítanák. Tehát ha rosszul mennek a dolgok, akkor nem jönne elég áram északról, míg keleten, Haidachban Ausztria csapolná meg a bajoroknak szánt gázt. Azt pedig a bajorok is valószínűnek tartják, hogy a válság idején az európai szolidaritás háttérbe szorul, és mindenki elsősorban önmagát nézi majd.

Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi és energiaügyi miniszter azzal próbálta enyhíteni a konfliktust, hogy a lépéssel nem történik értékvesztés, és „ez nem jelenti azt, hogy az egyik ország el akarja venni a gázt egy másik országtól”. Majd hozzátette: „Mindig is jól egyeztettünk Németországgal”.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.