idezojelek

A zsarolás magasiskolája

Most ott tartunk, hogy az Európai Bizottság megmondja, hogy mennyi földgázt használhatnak fel a tagállamok.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

„A koronavírus-járvány miatt a világ és benne Európa mélyebb krízisbe került, mint a 2008-as gazdasági világválság idején. A fellendülést csakis közös munkával lehet elindítani és fenntartani. Ehhez nyújt segítséget az unió hétéves költségvetésére épülő, 750 milliárd eurós helyreállítási csomagja” – nyilatkozta Ursula von der Leyen 2020 nyarán. Az Európai Bizottság elnöke szerint a helyreállítási alap elsősorban azokon segít, akiket leginkább sújtott a válság, de azokon is, akiket közvetetten érintett a beszállítási láncok megszakadása, a munkanélküliség. A bizottság vezetőjének száját egy másik alkalommal a következő mondatok is elhagyták: „Amennyiben sikerül a tervet jól végrehajtani, akkor nemcsak az uniós belső piac áll talpra újra, hanem az Európai Unió versenyképessége is megerősödik, továbbá az unióban felgyorsul a már réges-rég szükséges korszerűsödés”.

Eltelt a fent idézett mondatok óta két esztendő. Azóta kiderült, hogy az uniós helyreállításai alap nem azt a célt szolgálja, hogy helyreálljon a közösség gazdasága a válság után. Egész egyszerűen arról van szó, hogy az Európai Bizottság zsarol a támogatások kifizetésével. Úgy, hogy korábban a bizottság elnöke szinte letérdelve könyörgött a magyar miniszterelnöknek, hogy járuljon hozzá az alap létrehozásához. Ahhoz, amely jelentős részben az eladósodott déli tagállamok megsegítését szolgálja, ehhez kellett a többi országnak mentőövet nyújtania.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány a mai napig jelen van, de már jóval kevesebb szó esik róla. Az orosz–ukrán háború ural mindent. Most ott tartunk, hogy az Európai Bizottság megmondja, hogy mennyi földgázt használhatnak fel a tagállamok. A brüsszeli bürokraták március óta lebegtetik a gázembargó bevezetését. Büszkén nyilatkoztak arról a nyugati országok vezetői, hogy nincs szükség az orosz energiahordozókra. A bátorságpróbának az vetett véget, amikor Moszkva letekerte a gázcsapokat. Elillant a merészség, lehullott az álarc. Európa legerősebb gazdasága, Németország behúzta fülét-farkát. Ott már arról megy a vita, hogy elsőnek a lakosság vagy az ipar szereplői maradjanak energia nélkül.

Világosan kiderült, hogy az Oroszország elleni szankciók Európának fájnak jobban. Ezért találta ki Brüsszel, hogy minden tagállam tizenöt százalékkal csökkentse a gázfelhasználását. Szolidaritást várnak a közösség országaitól. Ezt például úgy kell elképzelni, hogy a magyar tárolók tele vannak, de azokból nem lehet felhasználni a kívánt gázmennyiséget. Azért, mert más országok benyújtják az igényüket rá. Az Európai Bizottság elvárja mindenkitől a szolidaritást.

Adja magát a kérdés: és mi a helyzet a helyreállítási alap pénzeivel? Ez esetben nem számít a szolidaritás? Magyarországon és Lengyelországban nem volt koronavírus-járvány? Ezekben az országokban nem vesztették el a munkahelyüket az emberek a gyárbezárások miatt? Ezekben az országokban nem került veszélybe az egészségügyi ellátás? Nem kellett digitális fejlesztésekkel biztosítani az oktatást? Nem kellett állami bérkiegészítést adni a cégeknek? A sort hosszan lehetne folytatni. Az Európai Bizottság vezetése érzéketlen maradt egyes tagállamok polgárai­nak nehézségeivel szemben.

A magyar baloldal dörzsöli a tenyerét és próbálja meglovagolni a helyzetet. De ne szépítsük a történetet, hanem mondjuk ki: Gyurcsány Ferenc és csapata Magyarország lakossága ellen, a családok ellen politizál. Nem Orbán Viktor nem kapja meg az uniós pénzeket, hanem az emberekhez nem jut el az a támogatás, amelyet nem mellékesen az ő adóforintjaikból teremtettek elő. Magyarország a következő évben nyolcszázmilliárd forintnál is többet fizet be a brüsszeli kasszába. Szomorú tény, de igaz: a balliberálisok még a saját pénzükkel is megzsarolnak.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.