Nem biztos, hogy nyár végéig kihúzza az olasz kormány

Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom elnöke több pontból álló ultimátumot nyújtott át Mario Draghi kormányfőnek további támogatásáért cserébe. Emellett Matteo Salvini, a Liga elnöke is sokszor megy szembe a miniszterelnök akaratával. A mai nap sorsdöntő lehet a törékeny koalíció jövőjének szempontjából.

2022. 07. 14. 6:50
DRAGHI, Mario
Róma, 2021. december 22. Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót tart Rómában 2021. december 22-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Nem lesz második Draghi-kormány, az Öt Csillag Mozgalom támogatása nélkül nem folytatom a kabinet vezetését − jelentette ki kedden Mario Draghi olasz kormányfő a Sergio Mattarella köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése után. A dél-európai országban nem látszik csillapodni a politikai válság, miután múlt héten Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom elnöke több pontból álló feltételsort nyújtott át Draghinak, kijelentve, amennyiben a miniszterelnök továbbra is figyelmen kívül hagyja kéréseit, pártja nem támogatja tovább kormányát.

Conte elsősorban a társadalmi segélyek, a minimálbér és a polgári alapjövedelem további megtartásához kötötte Draghi támogatását.

Az ötcsillagosok kiválása számszerűleg még lehetővé tenné a kormányzás folytatását, de a politikai erőviszonyok jelentősen átalakulnának. A kabinet sorsának szempontjából a mai nap sorsfordító lesz: a parlament felsőházában szavazásra kerül a súlyos gazdasági lecsúszással fenyegetett rétegek támogatására létrehozott 23 milliárd eurós pénzalap jóváhagyása.

Várható, hogy az Öt Csillag Mozgalom tagjai kivonulnak a szavazás idejére a szenátusi aulából.

A parlamentben kialakult feszültségek másik forrása a Matteo Salvini által vezetett Liga rendíthetetlen álláspontja, amely sokszor megy szembe Draghi elképzeléseivel. A volt belügyminiszter, bár támogatásáról biztosította a kormányfőt, ideológiai jellegű vitapontok esetében nem hajlandó kompromisszumokra.

Salvini elfogadhatatlannak nevezte, hogy a nehéz gazdasági és energetikai bizonytalanságok közepette a baloldal arra kényszeríti a parlamentet, hogy a könnyűdrogok legalizálása és a külföldi állampolgárok gyermekeinek állampolgársághoz juttatása miatt vesztegessen időt és energiát.

Sergio Mattarella államfő nem kommentálta az ötcsillagosok kiválását követő lehetséges forgatókönyvek felvázolását, azonban a politikai instabilitásáról ismert ország történelmi tapasztalataiból ki lehet találni, mi fog következni. A kormánytöbbségből kiváló pártnak fel kell majd vállalnia a felelősséget a jelenlegi egységkormány zsákutcába juttatásáért és egyben a tizennyolcadik kormányciklus lezárásáért.

Olasz sajtóforrások újra előre hozott választások lehetőségét latolgatják, melynek kampányidőszaka már a nyáron megkezdődne.

A mai szenátusi vitanapon dől majd el, sikerül-e megegyezniük az erőfitogtató politikai szárnyaknak, hogy hajlandók-e legalább a nyári időszakra életben tartani a haldokló koalíciót.

Egy biztos, a háború következtében kialakult energia-vészhelyzet, az elszabadult infláció, a pandémia és az ország újraindítására szánt európai források megfelelő kezelése megvalósíthatatlan a válsághelyzet szélén táncoló kormánykoalícióval.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.