időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Politikai elfogultságra utaló jeleket fedeztek fel a Google-nél

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.01. 19:41 2022.07.02. 01:48
Politikai elfogultságra utaló jeleket fedeztek fel a Google-nél

Az amerikai  Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a Republikánus Párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál. Ronna McDaniel, az RNC elnöke szerdán Twitter-oldalán, egy vonaldiagram kíséretében számolt be róla, hogy 

a Google szisztematikusan támadta a bizottság által kiküldött e-maileket, amelyek a szervezet adománygyűjtő eseményeire hívták fel a legelkötelezettebb donorok figyelmét.

A bizottság beszámolója szerint általánosságban az általuk kiküldött e-mailek körülbelül tíz százalékát jelöli meg a Gmail spamként, ám 2021 decembere óta minden hónap utolsó pár napján – ami adománygyűjtés szempontjából döntő jelentőségű időszak – az elektronikus leveleik kilencven-száz százaléka levélszemétnek lett jelölve.

A Google, az Axiosnak adott nyilatkozatában azt állította, hogy a Gmail spamszűrője teljes mértékben politikamentes. Hozzátették: igyekeznek biztosítani, hogy a politikai üzeneteket ne szűrjék vagy ne jelöljék meg levélszemétként a felhasználó akaratán kívül.

Az Axios felhívja a figyelmet arra, hogy nem a Google az egyetlen e-mail-szolgáltató, amelynél a politikai elfogultságra utaló jelek fedezhetők föl.

Az Észak-karolinai Egyetem áprilisi tanulmánya kimutatta, hogy – míg a Gmail valóban több Republikánus Párthoz köthető e-mailt szűrt ki – a Yahoo és az Outlook levelezőrendszerei nagyobb valószínűséggel jelölik kéretlennek a Demokrata Párttal kapcsolatos leveleket. Más szolgáltatók mellett a Google is úgy vélekedett, hogy a szűrési minták közti eltérés nagyban függ az e-mailek küldőjeinek és címzettjeinek viselkedési szokásaitól.

Borítókép: A Google logója (Fotó: 123RF/Anthony Brown)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.