időjárás 26°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Csúcson a magyar gazdaság: meglepte az elemzőket a 6,5 százalékos GDP-növekedés

Norvégiában sztrájkba kezdtek az olaj- és gázipari dolgozók

Forrás: Vg.hu
2022.07.05. 11:41 2022.07.05. 14:54
Norvégiában sztrájkba kezdtek az olaj- és gázipari dolgozók

Norvégiában sztrájkba lépett kedden az olaj- és gázipari dolgozók egy része, akik béremelést követelnek a magas infláció miatt – írj  a VG.

A Lederne ágazati szakszervezeti szövetség fokozatosan terjeszti ki a sztrájkot, és

ha szombatig nem születik megállapodás a kormány képviselőivel, akkor Norvégia napi gáztermelése már 25 százalékkal, olajtermelése pedig 15 százalékkal csökken. Más ágazati szakszervezetek már megállapodtak a kormánnyal a béremelésről. 

Norvégia az Európai Unió egyik legnagyobb gázkitermelője. A gáz ára Európában hétfőn március óta legmagasabb szintre emelkedett. Kedden, a kereskedés első másfél órájának a végén, 9.30-kor a jegyzés 166,6 eurón állt, ami 2,2 százalék drágulás a hétfői záróértékéhez viszonyítva. 

A sztrájk hírére hétfőn 2,7 százalékkal drágult a földgáz a határidős jegyzésekben az Európában irányadó TTF holland gáztőzsdén. Hétfőn reggel megközelítette a 152 eurót egy megawattórányi mennyiség ára, és folyamatos mozgás mellett dél körül is 150 euró fölött marad. 

A kínálat további szűkülése fokozza az aggodalmakat, hogy Európának nem lesz elég gáza, hogy időben feltöltse a tárolókat a téli fűtési szezonra. 

A német gazdaság legfontosabb iparágai összeomolhatnak a gázhiány miatt, és egyre több szakértő figyelmeztet arra, hogy fel kell készülni az orosz gázcsapok teljes elzárására.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.