Megfenyegette a Kreml Norvégiát az uniós szankciók miatt

Oslo nem engedi át a Spitzbergákra tartó orosz szállítmányokat az egyetlen orosz–norvég szárazföldi határátkelőhelyen.

2022. 06. 30. 18:01
 Storskog
Russia Norway Truck Traffic Ban
8221371 21.06.2022 An aerial view shows the Storskog border crossing point on the Norwegian-Russian border, Norway. In accordance with the EU sanctions policy, Norway closed the Storskog border crossing for trucks from Russia over the Moscow's military operation in Ukraine. Pavel Lvov / Sputnik (Photo by Pavel Lvov / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Pavel Lvov / Sputnik / Sputnik via AFP

Oslo nem engedi át a Spitzbergákra tartó orosz szállítmányokat az egyetlen orosz–norvég szárazföldi határátkelőhelyen.

Megtorlással fenyegette Oroszország Norvégiát, miután az észak-európai ország által bevezetett szankciók akadályozzák az áruszállítást a Spitzbergák (norvég nevén Svalbard) szigetcsoport oroszok lakta települései számára. Noha Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, Moszkva ukrajnai inváziója után csatlakozott az oroszellenes szankciók végrehajtásához. Korábban a kormány arról számolt be, a hajóval történő áruszállításra nem lesznek érvényesek az intézkedések, azonban ahhoz, hogy a szállítmányok elérjék az oroszok lakta településeket, szárazföldi ellenőrzőponton is át kell haladniuk, amely még Norvégiához tartozik. Az orosz külügyminisztérium mielőbbi megoldást követel Oslótól.

Hangsúlyoztuk, hogy az Oroszországgal szembeni barátságtalan cselekedetek megtorló intézkedésekhez vezetnek

– figyelmeztetett Moszkva.

Az orosz külügyi tárca Norvégia ügyvivőjét is behívta, hogy ellenvéleményt fogalmazzanak meg a korlátozásokkal kapcsolatban, ugyanis Moszkva azt állítja, többek közt élelmiszereket és orvosi felszereléseket akartak eljuttatni a szigeten élő oroszoknak. Az E24 norvég hírportál korábban arról számolt be, hogy májusban a norvég hatóságok nem engedtek át a határon két konténert, amelyben húsz tonna árut, köztük hét tonna élelmiszert szállítottak volna az oroszok a Spitzbergákra. A két országnak egyetlen szárazföldi határátkelőhelye van, a Storskog, a határ norvég oldalán.

Döntésével Norvégia élelem nélkül hagyja az orosz bányászokat, mindez sérti az emberi jogokat és a humanizmus elveit

– magyarázta Konsztantyin Koszacsev, az orosz parlament Külügyi Bizottságának elnöke.

Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter azonban arról beszélt, a Storskognál megállított szállítmányt a bevezetett szankciók alapján nem engedték át a határon, szerinte Oroszországnak más megoldást kell találnia állampolgáraik ellátására. Hangsúlyozta, Norvégia reakciója az Ukrajna ellen indított háborúra érintheti a Spitzbergákon működő orosz vállalatokat is. Egyelőre nem tudni, hogy Moszkva milyen megtorló intézkedésekre gondolhatott. A Kreml hasonló nyilatkozatokat tett kalinyingrádi exklávéja esetében is, miután Litvánia korlátozta az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk vasúti tranzitját.

A Spitzbergák hivatalosan Norvégiához tartozik, azonban Oroszországnak egy 1920-ban aláírt szerződés értelmében joga van kiaknázni a szigetcsoport természeti erőforrásait.

A térségben két orosz bánya működik, továbbá Moszkva diplomáciai jelenlétet is fenntart. Tavalyi becslések szerint a több mint 61 ezer négyzetkilométer területű Spitzbergáknak mintegy 2900 lakosa van, körülbelül 58 százalékuk norvég, a külföldi lakosság aránya pedig 42 százalék körül mozog. A külföldiek közül az oroszok – mintegy négyszáz fő – és az ukránok vannak többségben, de élnek még a szigetcsoporton svédek és lengyelek is. Az egyetlen, szinte kizárólag oroszok lakta város Barentsburg.

 

Borítókép: Storskog határátkelőhely a norvég–orosz határon (Fotó: AFP/Szputnyik/Pavel Lvov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.