Atomcsapással fenyegeti a Nyugatot Lukasenka

Nem volna jó ötlet Belarusszal ujjat húzni – közölte az ország államfője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 26. 16:08
null
Alabino, 2022. augusztus 17. Fehérorosz katonák egy T-72-es harckocsival versenyeznek a nyolcadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Hadijátékokon a Moszkvai területen fekvõ Alabinóban 2022. augusztus 17-én, a tíznapos esemény nyitónapján. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök pénteki közlése szerint a belarusz Szu–24-es típusú harci repülőgépeket úgy alakították át, hogy azok alkalmasak legyenek atomfegyverek hordozására, és Minszk azonnali katonai reakcióval válaszolna a Nyugat által okozott esetleges problémára. Újságíróknak nyilatkozva Lukasenka hozzátette, hogy a lépésről előzetesen egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – tudatta a Belta belarusz hírügynökség.

Belarusz ugyan nem rendelkezik saját atomfegyverrel, de Oroszország szövetségese, és megengedte, hogy területét felhasználják Oroszország ukrajnai inváziójához – írta a Reuters brit hírügynökség.

Lukasenka arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha a szomszédos NATO-tag Lengyelország felől fenyegetés érné Belaruszt, s a helyzet eszkalálódna, nincs olyan helikopter vagy repülőgép, ami megmentené az Oroszországgal szemben álló nyugati országokat. Kijelentette továbbá: bízik benne, hogy a lengyel haderő – ellentétben a lengyel politikusokkal – tisztában van vele, Minszk miként reagálna egy ilyen esetben.

Utalva a nukleáris fegyverek szállítására képes repülőkre, hozzátette: mindennel elkészültek, s nem volna jó ötlet a helyzet fokozása, ha ugyanis a Nyugat Belarusszal húz ujjat, akkor az orosz és belarusz szövetség részéről azonnali válaszra számíthat.

 

Borítókép: Belarusz katonák egy T–72-es harckocsival versenyeznek a nyolcadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Hadijátékokon a Moszkvai területen fekvő Alabinóban 2022. augusztus 17-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.